Над 50 веществени доказателства иззе разследването на взривовете в Елин Пелин

0
Следователи и прокурори разследват тежкия инцидент с пиротехника
Следователи и прокурори разследват тежкия инцидент с пиротехника Снимка: Прокуратура на РБ

Следователи и прокурори разследват тежкия инцидент с пиротехника

Окръжна прокуратура - София и Националната следствена служба (НСлС) предоставиха нова информация за хода на разследването по случая с взривовете в складовете за пиротехника край село Гара Елин Пелин. Фаталният инцидент, който се случи на 25 юли 2024 година, доведе до загубата на четири живота и предизвика сериозни материални щети.

На пресконференцията, проведена днес, участие взеха административният ръководител на Окръжна прокуратура - София Наталия Николова, Ивелина Христова, изпълняваща длъжността директор на НСлС, зам.-окръжният прокурор Николай Попов и следовател Иван Делчев, ръководител на екипа от следователи, натоварени с разследването.

Деянието е квалифицирано по член 123, алинея 1 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, която представлява източник на повишена опасност. Заради сложността на случая, разследването се води от екип от шестима следователи от НСлС под ръководството на двама прокурори от Окръжна прокуратура - София.

Трудни условия за разследването

Окръжният прокурор Наталия Николова обърна внимание на изключително трудните условия, при които са започнали първоначалните следствени действия. Взривовете, които продължили няколко дни след инцидента, поставили разследващите в опасна ситуация, което допълнително затруднило процеса на работа. Едва след като опасността от нови взривове преминала, екипите са успели да направят цялостен оглед на местопроизшествието.

Категорични доказателства за жертвите

По време на пресконференцията, прокурор Николай Попов информира за изготвените съдебномедицинска и ДНК експертизи, които категорично са установили самоличността и причините за смъртта на четиримата загинали. Двама от тях са починали на място вследствие на взривна травма, а другите двама са починали в болнично заведение от усложнения, причинени от тежки термични травми.

Иззети веществени доказателства и продължаващи разпити

Ивелина Христова, и.ф. директор на НСлС, уточни, че от местопроизшествието са иззети над 50 веществени доказателства. Предстои назначаването на различни експертизи, включително пожаротехническа, видеотехническа и комплексна, които ще помогнат за изясняването на всички обстоятелства около трагичния инцидент.

До този момент са проведени осем огледа на мястото на инцидента, а разпитите на свидетели продължават. Следователят Иван Делчев подчерта важността на тези показания за установяването на причините за взривовете.

Разследване на пропуски в управлението на пиротехническите изделия

Разследващият екип в момента анализира детайлно всички събрани доказателства и проверява наличието на пропуски при съхраняването на пиротехническите изделия, както и дали са спазени изискванията за управление на този вид стока. Основната цел е да се установи дали е налице немарливост или други нарушения, които може да са допринесли за инцидента.

Повдигане на обвинения при категорични доказателства

На въпрос на журналисти относно възможността за повдигане на обвинения на конкретни лица, прокурор Наталия Николова заяви, че държавното обвинение ще предприеме такива действия само при наличие на категорични доказателства за виновността на определено лице. На този етап разследването продължава и фокусът остава върху събирането и анализирането на всички релевантни факти и обстоятелства.

Интензивните действия по разследването продължават и в следващите дни, като следователите се стремят да разкрият пълната картина на случилото се и да установят всички отговорни лица за трагичния инцидент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари