Над 400 души пресъздават епичната битка за Шипка

0
Президентът Румен Радев ще присъства на събитието, което отбелязва Шипченската епопея
Президентът Румен Радев ще присъства на събитието, което отбелязва Шипченската епопея Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще присъства на събитието, което отбелязва Шипченската епопея

На 24 август над 400 души от Национално дружество "Традиция" ще се включат в грандиозната възстановка на епичните боеве за Шипка, част от Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година. Това събитие е част от честванията на 147 години от Шипченската епопея и 90 години от официалното откриване на Паметника на Свободата, информира Чавдар Ангелов, директор на Националния парк музей "Шипка – Бузлуджа".

Възстановката ще се проведе непосредствено след тържествената церемония, която е насрочена за следващата събота. Очаква се присъствието на Президента на Република България Румен Радев, който ще почете паметта на героите, паднали за свободата на България.

Събитията, посветени на 147-годишнината от Шипченската епопея, ще започнат още на 19 август, като сред тях се открояват различни инициативи, включително изложба, посветена на саможертвата на бранителите на Шипка. Експозицията ще представи и 90 фотоса, които разказват историята на Паметника на Свободата през изминалите девет десетилетия. В програмата са включени и представяния на книги, поетични рецитали и други културни прояви.

Един от най-интересните моменти от честванията ще бъде традиционното състезание за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на Свободата, което ще се проведе на 23 август. Над 50 участници вече са заявили своето желание да се включат, а организаторите очакват техният брой да нарасне още. След финала на състезанието ще се проведе и урок по история на открито в подножието на Паметника.

Кулминацията на честванията ще бъде на 24 август, когато ще се състои впечатляващата историческа възстановка на Шипченската битка. Тази грандиозна проява ще събере стотици посетители и почитатели на историята, които ще имат възможност да се върнат назад във времето и да преживеят емоциите на една от най-значимите битки в българската история. За всички посетители Националният парк музей "Шипка - Бузлуджа" ще обяви "вход свободен", като те ще могат да разгледат експозицията в Паметника на Свободата след приключване на тържествата. Музеят ще работи с удължено работно време, за да посрещне всички желаещи да се запознаят с историята на този значим символ на българската свобода.

Организатори на честванията са Областната администрация - Габрово, Община Казанлък, Национален парк - музей "Шипка – Бузлуджа", Национално дружество "Традиция" и други партньори.

Тази година отбелязването на Шипченската епопея ще бъде по-специално от всякога, като съчетава почитта към паметта на героите с честването на 90 години от откриването на емблематичния Паметник на Свободата, който се извисява над българските земи като символ на вечния стремеж към свобода и независимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари