Румен Радев: Наш дълг е да съхраним завета на предците ни

0
Президентът призова за съхраняване на историческата памет
Президентът призова за съхраняване на историческата памет Снимка: БГНЕС

Президентът призова за съхраняване на историческата памет

Президентът на Република България, Румен Радев, отправи емоционален призив към българите по повод 147 години от Шипченската епопея. В своето обръщение, публикувано в социалните мрежи, държавният глава подчерта важността на запазването на завета на предците ни и предаването му на бъдещите поколения. Радев акцентира върху значението на историческите събития, свързани с Шипка, като символ на борбата за свобода и справедливост.

"Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината," пише Радев. Той допълва, че подвигът на българските опълченци остава стожер на националната памет и символ на възродения български дух.

Шипка е определена като кръстопът на историческата съдба на България и знак, че всяка битка за по-добър живот и справедливост може да бъде спечелена. Президентът също така отдаде почит на руските войници и доброволци, както и на българските опълченци, които са пожертвали живота си за свободата на страната.

"В днешния ден отново се прекланяме пред падналите синове на руския и на много други братски народи от армията на руския император Александър II, пред нашите опълченци и доброволци, без да делим пролятата за България кръв," отбелязва Радев, подчертавайки значението на общата борба за българската свобода.

Шипченската епопея е важен исторически момент, който остава запечатан в сърцата на българите. Президентът припомня, че преди 90 години на върха на Шипка е издигнат Паметникът на свободата – символ на уважението и преклонението пред героите, които са дали живота си за освобождението на страната.

"Наш дълг е да съхраним завета на предците ни и да го пренесем непокътнат през времето в името на бъдещите поколения," завършва своето послание Румен Радев.

Това обръщение на президента идва в деня, когато цяла България почита паметта на героите от Шипченската епопея – едно от най-емблематичните събития в историята на страната. Подвигът на опълченците и руските войски, които са отблъснали османската армия, остава пример за саможертва и решителност в името на свободата.

Призивът на Радев подчертава значимостта на историческата памет и необходимостта да се съхранят тези ценности, които изграждат националната идентичност на българите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари