България отбелязва 147 години от Шипченската епопея

0
Тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината на Паметника на свободата
Тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината на Паметника на свободата Снимка: Dunavmost / Архив

Тържествата ще преминат под знака на 90-годишнината на Паметника на свободата

Кулминацията на националните събития по случай 147 години от Шипченската епопея, които започнаха на 19 август, ще се състои на връх Шипка, където хиляди българи ще се съберат, за да почетат героите, отдали живота си за свободата на България. Паметникът на свободата отново ще се превърне в символ на почит и уважение към историята на страната ни.

На официалната церемония ще присъства вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която ще участва в честванията. Заедно с нея ще бъде и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, като присъствието на висши държавни и военни представители ще подчертае значението на събитието.

Тази година националните чествания се провеждат и под знака на друг важен юбилей – 90 години от освещаването на Паметника на свободата, издигнат в памет на героичната съпротива на българските опълченци и руските войски по време на Руско-турската война. Монументът, разположен на връх Шипка, е издигнат с доброволни дарения от българския народ и е сред най-значимите исторически символи на страната.

Шипченската епопея остава дълбоко вкоренена в българското съзнание като символ на жертвоготовността и свободолюбието на народа. Всяка година честванията на върха привличат хора от цялата страна, които се стичат, за да отдадат почит на хилядите загинали в битките за освобождението на България.

Възпоменателни събития и традиции

Националните чествания по случай годишнината от Шипченската епопея включват различни възпоменателни събития, които започнаха още на 19 август. Те включват исторически възстановки, изложби, концерти и поклонения пред паметника, като всички те са насочени към почитане на героите и запазване на паметта за едно от най-важните събития в българската история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин въпреки че съм смрадлив бесарабски пасивен гей мангал исках да кажа следното: слава на героите на Шипка! България ще е истински свободна, едва когато се освободи напълно от ФАЩ-ското духовно робство. Американската окупация и ФАЩ-ското влияние още дълго ще тегнат над българския народ. Промитите с американска пропаганда мозъци и промените на генно ниво култура и навици на българите от евроГейската пропаганда изкриви приемането на света и навиците на българите. Ако все пак успеем да се запазим, тъй като е трудно една нация да оцелее при тия щети нанесени от американската окупация, ще минат няколко поколения за да се върнем в нормалните човешки отношения.
  • -4
    2
    Българин
    България ще е истински свободна, едва когато се освободи напълно от руското духовно робство. Съветската окупация и руското влияние още дълго ще тегнат над българския народ. Промитите с руска пропаганда мозъци и промените на генно ниво култура и навици на българите от руско-съветската пропаганда изкриви приемането на света и навиците на българите. Ако все пак успеем да се запазим, тъй като е трудно една нация да оцелее при тия щети нанесени от съветската окупация, ще минат няколко поколения за да се върнем в нормалните човешки отношения.
  • 2
    1
    Салим Кривия
    Педерасите са му вдигнали мерника и ще го разкостят този паметник под някакъв предлог. Народът е твърде апатичен. Ще повряка малко и ще го гътнат.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари