МВР свалило сатиричния сайт за Пеевски, защото не пишело, че е сатиричен

0
МВР е свалило сайта novonachalo.com заради граждански сигнали
МВР е свалило сайта novonachalo.com заради граждански сигнали Снимка: БТА / Архив

МВР е свалило сайта novonachalo.com заради граждански сигнали

Министерството на вътрешните работи (МВР) е предприело действия за ограничаване на достъпа до сатиричния уебсайт novonachalo.com, посветен на Делян Пеевски, след получени сигнали от граждани. Тази информация става ясна от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков, предоставен в отговор на въпрос от народния представител Божидар Божанов.

Според документа, двама граждани са подали сигнали, твърдейки, че сайтът съдържа обидни и клеветнически материали, както и че разпространява невярна информация и фалшиви новини. В резултат на тези сигнали, на 14 август българската хостинг компания, отговорна за поддръжката на сайта, е получила полицейско разпореждане да преустанови достъпа до него.

Интересен факт е, че по време на инцидента постът министър на вътрешните работи се е заемал от Калин Стоянов, който е бил обект на някои от публикациите в сайта. Въпреки първоначалното прекъсване, сайтът е възобновил дейността си само няколко часа по-късно, след като е бил прехвърлен на платформа извън територията на България.

В отговора си министър Илков подчертава, че ограничаването на достъпа е било временна мярка, докато се установи дали чрез сайта се извършва престъпление или нарушение на обществения ред. Той отбелязва, че към момента на свалянето на страницата, на нея не е имало изрично указание, че това е сайт за политическа сатира.

"Това обстоятелство изключва хипотезата, че сайтът е функционирал за журналистически цели, съгласно чл. 25з от Закона за личните данни", се посочва в отговора на Илков.

Допълнително се подчертава, че и към настоящия момент на сайта липсва информация за авторите на съдържанието, данни за контакт и източници на публикуваната информация.

Сайтът "Ново начало" започва своята дейност в началото на август 2024 година. Името му е вдъхновено от изказване на съпредседателя на Движението за права и свободи (ДПС) Делян Пеевски, който при разпада на парламентарната група заявява, че "новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото".

В сатиричния сайт са представени редица обществени фигури в нетрадиционни роли. Сред тях са Делян Пеевски, описан като "успял млад мъж и феномен", Валерия Велева (главен редактор на сайта "Епицентър", считан за близък до ДПС) в ролята на медиен съветник, и Калин Стоянов (министър на вътрешните работи) като експерт по вътрешни работи.

Други известни личности, включени в сатиричното съдържание, са Никола Филчев (бивш главен прокурор), представен като съветник по конституционни и правни въпроси, и Йордан Цонев (депутат от ДПС) в ролята на финансов съветник.

Сред "служителите" на сатиричния сайт фигурират председателят на Висшия административен съд Георги Чолаков, описан като "висш съдебен деребей", следователят и бивш началник на Пеевски - Петьо Петров (известен като Пепи Еврото) в ролята на "главен експерт отнемане на бизнеси", бившият собственик на сайта "ПИК" Недялко Недялков като "главен експерт пропагандна дейност", както и служебният премиер Димитър Главчев, представен като "обща пеевска секретарка".

Случаят повдига въпроси относно баланса между свободата на словото и защитата от клевета и дезинформация в дигиталната епоха, като същевременно подчертава необходимостта от ясно обозначаване на сатиричното съдържание в онлайн пространството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари