МВнР: Препоръки за шофьорите в Словения

0
Какво да направите при авария на автомагистрала в Словения?
Какво да направите при авария на автомагистрала в Словения?

Какво да направите при авария на автомагистрала в Словения?

С началото на летния сезон и увеличаването на случаите на аварирали чуждестранни автомобили, "Компанията за автомагистралите в Република Словения" АД (DARS) издаде препоръки към водачите при повреда на моторни превозни средства по автомагистралите и високоскоростните пътища в страната.

Какво да направите при авария?

Водачите, които попаднат в ситуация на авария, трябва да се свържат с Дежурния център на DARS на телефон 1970 за обаждания от Словения или на 00 386 1 518 85 18 за обаждания от чужд оператор.

Избягване на високи такси за репатриране

С цел да се избегнат услугите на фирми, които предлагат репатриране на аварирали превозни средства срещу високо заплащане, DARS препоръчва да се свържете с фирма, с която компанията има сключен договор или да потърсите съдействието на вашата застрахователна компания, предлагаща „Асистент на пътя”.

Регионални центрове на DARS

За помощ може да се обърнете към деветте регионални центъра на DARS, които работят 24/7:

  • Северна Словения: Любляна, Марибор, Мурска Собота, Словенске Конице, Хрушица и Вранско.
  • Южна Словения: Постойна, Козина и Ново Место.

Времето за пристигане на екипите е ограничено до 45 минути за автомобили до 3,5 тона и до 60 минути за такива с тегло над 3,5 тона. Изключение прави тунелът „Караванке” между Република Словения и Република Австрия, където екипът на DARS се явява до 25 минути след получаването на обаждане.

Обозначения и партньорски фирми

Авариралите тежкотоварни автомобили се изтеглят само от партньорските фирми на DARS, които са обозначени с логотип „По договор с DARS № …”. За допълнителна информация на английски, немски, италиански, румънски и унгарски език може да посетите сайта на компанията: DARS Towing Service.

Законодателни изисквания

Съгласно чл. 11 от Закона за правилата за движението по пътищата в Словения, водачите на МПС с тегло до 3,5 тона са длъжни да изтеглят автомобила от платното в рамките на не повече от 2 часа. В противен случай това се извършва от DARS или партньорските фирми за сметка на шофьора и по обнародвания ценоразпис на DARS.

Помощ за български граждани

Българските граждани, които се нуждаят от съдействие в Република Словения, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Любляна на телефоните: + 386 1 28 32 899; + 386 1 28 32 900, както и на дежурен телефонен номер извън работно време: + 386 41 722 238. Сигнали могат да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected].

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: [email protected].

Регистрация за пътуване

Препоръчва се на българските граждани при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: Министерство на външните работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари