МВнР отхвърли участието ни в доставките на оборудване за Ливан и Сирия

1
Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса
Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса Снимка: МВнР

Пред унгарския посланик е проведен демарш по въпроса

Министерството на външните работи (МВнР) категорично отхвърля всякаква връзка на България с доставките на комуникационно оборудване за Ливан и Сирия. В съобщение до медиите ведомството обяви, че е проведен демарш пред посланика на Унгария в София, изразявайки несъгласие с изказванията, които включват България в случая.

Твърденията, свързани с доставки на пратки, предизвикаха редица публикации и изявления от страна на унгарски официални лица. В отговор българските власти предприеха щателни проверки. Съвместно с Държавната агенция „Национална сигурност“, Националната агенция за приходите, МВР и Агенция „Митници“ беше установено, че в страната не са били внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, които да отговарят на описаните случаи на взривове в Ливан и Сирия.

Министерството на външните работи подчерта, че България няма никаква връзка с преминаването или производството на пейджъри, които са били използвани в споменатите инциденти. Служебният премиер Димитър Главчев потвърди тези данни и добави, че страната не е участвала и в обмитяването на стоките. Той уточни, че единственото, което се е случило, е свързано с парични потоци, преминали по фактури за услуги, а не за стоки.

Главчев допълни, че основанията за преводите по тези фактури са били ясно посочени като „услуги“, а не като стоки, което елиминира възможността България да е замесена в каквото и да било незаконно действие. Според него, банките са разполагали с всички необходими документи, които потвърждават законността на извършените трансакции.

Министерството на външните работи настоява Унгария да поеме отговорност и да отчита фактите преди да прави подобни изявления. Българската страна ще продължи да настоява за прозрачност и коректност в международните отношения, за да се предотвратят бъдещи недоразумения и неоснователни обвинения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари