МВнР: Остро осъждаме продължаващите ракетни атаки на Иран срещу Израел

1
България потвърждава призива си за регионална деескалация
България потвърждава призива си за регионална деескалация Снимка: МВнР

България потвърждава призива си за регионална деескалация

Напрежението в Близкия изток достигна критична точка след ракетните атаки на Иран срещу Израел. Международната общност реагира бързо, призовавайки за незабавно прекратяване на огъня и деескалация на конфликта.

Министерството на външните работи на България излезе с официална позиция в социалните мрежи, в която категорично осъжда продължаващите ракетни атаки на Иран срещу Израел. В своето изявление, публикувано в платформата X (бивш Twitter), от ведомството заявиха: "Остро осъждаме продължаващите ракетни атаки на Иран срещу Израел. Обявяваме се в полза на стабилността на Израел."

Лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, също изрази своето безпокойство относно ситуацията. В своя профил във Фейсбук той написа: "Съществува риск от ескалация, която да влезе в опасен цикъл и разширяване на конфликта в Близкия Изток."

На европейско ниво, заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел също реагира остро на случващото се. В публикация в X той заяви: "Европейският съюз осъжда 'най-категорично' ракетния удар на Иран срещу Израел. Опасният цикъл от атаки и отмъщение рискува да излезе извън контрол. Необходимо е незабавно прекратяване на огъня в целия регион."

Съединените американски щати потвърдиха своята непоколебима подкрепа за Израел и активното си участие в защитата му. Говорителят на Пентагона, генерал-майор Патрик Райдър, заяви: "Осъждаме тези безразсъдни атаки от страна на Иран и я призоваваме да се въздържа от по-нататъшни нападения, включително и през своите проксита." Това изявление подчертава загрижеността на САЩ относно възможността за по-нататъшна ескалация на конфликта чрез подкрепяни от Иран групировки в региона.

Организацията на обединените нации (ООН) също се включи в призивите за мир, настоявайки за незабавно прекратяване на огъня.

В отговор на атаката, израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи недвусмислено предупреждение към Техеран: "Иран направи голяма грешка и ще си плати за нея." Тези думи показват решимостта на Израел да отговори на агресията, което допълнително увеличава риска от ескалация на конфликта.

Междувременно, продължава размяната на удари между Израел и "Хизбула". Според информация от ливанските власти, само през последните часове при израелски нападения са загинали 55 души. Тази трагична статистика подчертава неотложната нужда от дипломатически усилия за прекратяване на насилието и намиране на мирно решение на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    А същите момци протестираха ли...
    Ако не, знайте, че вий сте просто диванета и какво ли още не! Ма сме под управлението на козяк, та затова няма "тъм-мън", казват - лаем! Пфу, дебили, Сър! Анадънму?
  • -1
    1
    123
    Гъзоблизците врякнаха и те ! Млъкнете поне веднъж. Толкова ли е трудно просто да млъкнете ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари