МОН проверява случая с ученика, принуден да повтаря 9-ти клас

0
Скандал разтърси престижно училище в София
Скандал разтърси престижно училище в София Снимка: Facebook

Скандал разтърси престижно училище в София

Министерството на образованието и науката (МОН) започва нова проверка в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София, след като възникна сериозен конфликт между майка на ученик и училищното ръководство. В центъра на спора е деветокласник, който повтаря учебната година поради поредица от слаби оценки по география.

Ани Кирилова, майката на ученика Росен, твърди, че двойките са поставени по субективни критерии. Според нея, проблемите започнали след като изпратила писмо до директора на гимназията с искане за проверка на прозрачността при квалификацията за международно състезание по математика.

"Двойка на тест, който е правен с учебници. Едно от писмените изпитвания точен въпрос с точни отговори не е отбелязан като верни такива, което води до следващата двойка и така нататък. Има двойка без присъствие за самостоятелна работа, която не е зададена писмено в Школо в ден, в който той не е присъствал в училище," споделя Кирилова.

Тя повдига и въпрос за обсъждането на Истанбулската конвенция в часовете по география. Според майката, синът ѝ е получил слаба оценка, след като отказал да коментира документа, смятайки го за твърде сложен за 15-годишен ученик.

От своя страна, директорът на НПМГ Ивайло Ушагелов категорично отхвърля обвиненията. Той твърди, че Истанбулската конвенция не е била разглеждана в часовете по география, а е била предложена като незадължителна домашна работа за анализ на текст.

"Не е разглеждана в час по география, няма записки в тетрадките, разговаряно е с ученици, зададена е пожелателна домашна работа с цел работа с текст, който желае да прочете и да изрази становище по съответния материал, който са разглеждали в момента по география. Тя не е разглеждана никога в час по география. Учителят има право да избере сам методите и средствата и документите, с които да работи," обяснява Ушагелов.

Училищното ръководство, настоятелството и общественият съвет излязоха с позиция, в която заявяват, че учители са били подложени на многократен тормоз от страна на госпожа Кирилова. Директорът Ушагелов подчертава, че независима комисия, включваща и други преподаватели по география, е изпитвала ученика.

"Абсолютно категорично заявявам за натиск от госпожа Кирилова към колеги, за да напишат по-високата оценка. Един колега устоява позиция, че трябва да покрие съответните умения и знания по заложени по учебната програма. Тръгна от там, че по решение на госпожа Кирилова, Росен целият втори срок не посещаваше часовете по география," казва директорът.

Ани Кирилова отхвърля тези твърдения и настоява, че синът ѝ е жертва на несправедливо отношение: "Обучавал се е на доста високо ниво по математика и всъщност сега вместо да продължи да се развива, той повтаря, защото това е саморазправа с дете."

МОН съобщи, че вече са извършени вътрешна проверка и външна от Регионалното управление на образованието (РУО) - София-град. Според министерството, първоначалните проверки са установили, че посоченото в сигнала не съответства на обективните данни. Въпреки това, предвид сериозността на ситуацията, е разпоредена нова проверка, при която експерти ще разгледат отново всички обстоятелства около случая.

От училището информират, че е заведен колективен граждански иск за уронване на престижа на образователната институция. Междувременно, Ани Кирилова споменава, че учителят по география я е съдил, но тя вече е спечелила делото.

Случаят повдига важни въпроси за отношенията между родители, ученици и преподаватели, както и за прозрачността на оценяването в училищата. Предстоящата проверка на МОН се очаква да внесе яснота по спорните моменти и да допринесе за разрешаването на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Само мнение
    Вярвам, че майката може да е прекалила с "препоръки" към преподавателите. Не вярвам, че този ученик не е в състояние да изкара положителна оценка по география. Жалко за детето, съсипва се психиката му.
  • 5
    1
    Българин
    Успех на тези хора в борбата им срещу смрадливата и гнусна ПеПерастия! Нека има разследване на ръководството на училището колко пари са прибрали и от коя ПеПерастка организация за да пробутват джендърската конвенция!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари