Ученик с отличен успех е принуден да повтаря 9-ти клас

0
Дебатът за Истанбулската конвенция навлиза в класната стая, предизвиквайки противоречия и съдебни битки
Дебатът за Истанбулската конвенция навлиза в класната стая, предизвиквайки противоречия и съдебни битки Снимка: Асен Игнатов / Архив

Дебатът за Истанбулската конвенция навлиза в класната стая, предизвиквайки противоречия и съдебни битки

Случаят на Росен Александров, ученик от Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) в София, привлече вниманието на обществеността, след като стана ясно, че младежът е принуден да повтаря 9-ти клас въпреки отличните си оценки. Причината за това необичайно решение се крие в отказа на ученика да участва в дискусия по темата за Истанбулската конвенция - документ, който е обявен за противоконституционен от Конституционния съд на Република България.

Росен Александров се отличава като един от най-добрите ученици в своята паралелка по математика и информатика. Той редовно участва в състезания и олимпиади, а през лятото е посещавал лагера на известния преподавател Теодосий Теодосиев по приложна математика и физика. Въпреки тези впечатляващи постижения, Росен се оказва в ситуация, в която академичните му успехи са пренебрегнати заради отказа му да се включи в дискусия по противоречива тема.

През учебната 2023/2024 година, Росен е ученик в 9-ти клас с отлични оценки по всички предмети. Проблемът възниква в края на декември 2023 година, когато учителят по география решава да изнесе презентация за Истанбулската конвенция вместо планирания урок по география. След часа учителят възлага на учениците да подготвят презентации, изразяващи позиция "за" или "против" конвенцията, като обещава отлични оценки на всички, които представят своите мнения, независимо от заетата позиция.

Майката на Росен, загрижена за неподходящото според нея поведение на учителя, подава жалба до директора на училището и Районното управление на образованието. В отговор на това, учителят завежда дело срещу семейството за накърняване на репутацията му и тази на училището. Подложен на стрес от съдебния процес, Росен отказва да посещава часовете по география през втория срок, което води до поставянето на две слаби оценки от страна на учителя.

Въпреки че на Росен е дадена възможност за поправка, грешки в изпитните въпроси го оставят без шанс да коригира оценката си, в резултат на което е принуден да повтаря 9-ти клас.

От фондация "Нашият дом е България" и сдружение "РОД" присъстват наблюдатели по време на процеса, включително Александър Урумов, Пламен Мирянов, Иван Макариев, Бойка Димитрова, Бранимир Танев и Надежда Докторова.

Съдебното решение оправдава майката на Росен, като заявява, че нейните действия са били законосъобразни и в защита на правата на сина ѝ. Въпреки това, основният проблем остава нерешен - Росен е принуден да повтаря годината заради една противоречива и неправилно наложена учебна тема.

Давид Александров, председател на Сдружение "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ", коментира случая, подчертавайки: "Как ще се реши този случай, предстои да видим, но едно е ясно – академичните успехи на талантливите ни ученици не трябва да бъдат жертвани заради спорни теми и лични конфликти."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Гергана Стоилкова
    Този случай наистина е фрапиращ. Първо, оказва, че в НПМГ се издържа тест с тройка, ако имаш 50% + точки ,а другаде, вкл. и на матурите, е 30%+. т. е. налице е двойствен стандарт. Второ, момчето очевидно е с т. нар. слаби оценки само по един учебен предмет, по който обаче е имало отлични оценки при друг преподавател в предни години, което е доста нелепо. Само, защото някъде в някоя си наредба е написано, че се повтаря учебна година при оценка 2 по дори един предмет, не значи, че трябва да се прилага, защото нека се изхожда от общото състояние на ученика, поведението, способностите, знанията и уменията му в съвкупност. То от километри си личи, че е възпитан и кротък, а на тия години ги има какви ли не вагабонти, наркомани, особено по малките градчета и селата, професионалните гимназии, пият и пушат всяко междучасие и са с куп двойки накрая им пишат по някоя тройка по милост, за да не закрият паралелката и да си коткат даскалите и да имат заетост. България и в частност българската образователна система винаги са ощетявали най-добрите си ученици и винаги е била скъпа на триците, а евтина на брашното. Затова ще продължават да изтичат млади мозъци от България още много! Както виждате, дори не споменавам Истнабулска конвенция! Случаят сам по себе си е показателен и трябва да доведе до незабавна оставка не само на въпросния учител по география Даниел Христов, до директора на НПМГ, но и до министъра на образованието, който преди да бъде уволнен, трябва да издаде заповед за въвеждането на ученика в 10 клас и да го компенсират финансово за претърпените емоционално-психически стресове!
  • 4
    2
    Българин
    Това е някакво безумие,със сигурност в това училище преподават от ония ПеПерасти,които квичаха против забраната на ЛГБТ пропагандата в училищата! Нека тези изроди да бъдат съдени до дупка,нека има и протести докато тази измет не бъде изрината от образователната система на България!
  • 6
    1
    Иванов
    Директора, учителя и регионалния отговорник към МОН да подадат оставка! Незабавно! Момчето трябва да продължи образованието си като мъж, щом го желае!!! Следва масов протест и "линч" Боклуци! Дано всички тези в гореописаните длъжности синовете им да им доведат зетьове!!! Пълна помия! Как ги не е срам?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари