Момчето, оцеляло при трагичния инцидент с мълния, е проявило изключителна смелост

2
Военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха в спасителната акция с хеликоптер, похвалиха момчето за неговото хладнокръвие и рационално поведение
Военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха в спасителната акция с хеликоптер, похвалиха момчето за неговото хладнокръвие и рационално поведение

Военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха в спасителната акция с хеликоптер, похвалиха момчето за неговото хладнокръвие и рационално поведение

13-годишно момче от България прояви изключителна смелост и адекватност, след като оцеля при трагичен инцидент в Стара планина, където мълния отне живота на баща му и сестра му. Военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха в спасителната акция с хеликоптер, похвалиха момчето за неговото хладнокръвие и рационално поведение.

Четири часа сам в планината

Момчето прекарало около четири часа само в планината, чакайки да бъде намерено. Според капитан Божидар Славчев, заместник-командир на ескадрила за оперативна подготовка на техниката, детето не било притеснено и улеснило задачата на спасителния екип. Подполковник Пламен Дончев, началник на летищен център в авиобаза Крумово, отбеляза, че е впечатлен от смелостта на момчето. „Не знаем дали е следвало инструкции от хората, с които е поддържало контакт, или е било научено, но сме впечатлени,“ каза той.

Сигналът и спасителната операция

Сигналът за инцидента е получен в 13:35 часа. Въпреки че екипажът от авиобазата имал разрешение да излети, лошите метеорологични условия забавили излитането с почти два часа. Подполковник Дончев разказа, че успели да излетят между две бури. Полетът до мястото на инцидента продължил 25 минути. Когато детето било локализирано, екипажът забелязал как един от спасителите се изкачвал по стръмната пътека към върха.

Успешно спасение

Екипажът се състоял от двама пилоти, двама бордни инженери и двама спасители. Майор Александър Сандев, началник служба „Щурманско осигуряване“, уверил, че детето е в добро физическо състояние, въпреки психическото напрежение от преживяното. Военнослужещите отправиха благодарност към Планинската спасителна служба за бързите и адекватни действия и отбелязаха, че съвместната им работа се подобрява, с единствената цел – спасяване на животи.

Състоянието на момчето

Тази сутрин от Университетската многопрофилна болница „Свети Георги“ в Пловдив, където момчето е настанено в Клиниката по педиатрия, съобщиха, че детето е добре и не е засегнато от мълнията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари