Многохиляден младежки митинг посреща огъня на Универсиадата преди 63 години в Русе

1
В София огънят е донесен на 26 август
В София огънят е донесен на 26 август Снимка: Владимир Иванов, БТА/ архив

В София огънят е донесен на 26 август

На 25 август 1961 година в София се открива новопостроената спортна залаУниверсиада“, която става домакин на второто издание на Световните студентски летни игри – „Универсиада 61“. Тази дата отбелязва важен момент в историята на българския спорт, като подчертава значимостта на доброволния труд и колективните усилия на младите хора.

Залата „Универсиада“ е построена с участието на над 20 000 студенти, които доброволно се включват в изграждането на това модерно спортно съоръжение. Проектът е ръководен от архитект Александър Баров, заедно с екипа му от архитекти Иван Татаров, Иван Иванчев и Д. Владишки. Името на залата е свързано със самото събитие – Универсиада 1961, което се провежда в столицата София и е първото такова за България, както и второто в историята на състезанията.

Историческо събитие за България

Универсиадата е международно спортно състезание за студенти от висши училища, организирано от Международната университетска спортна федерация. В България са проведени общо четири универсиади – две летни и две зимни. Всички те се провеждат в София, като първата от тях през 1961 година оставя дълбок отпечатък върху българския спорт.

През август 1961 година, българската столица се превръща в международен център на спорта и приятелството между народите. Световните студентски летни игри привличат спортисти от 33 страни, които се събират в София, за да се съревновават и да изграждат мостове на приятелство и мир.

Откриване на състезанията и първите събития

На 11 август 1961 година, новата спортна залаУниверсиада“ отваря врати за първите състезатели – баскетболистите, които участват в турнир, организиран в чест на предстоящите студентски игри. Спортистите и зрителите са изпълнени с гордост и вълнение, като залата се утвърждава като модерен и уютен дом за спортни събития.

На 22 август 1961 година в курортния комплекс „Златни пясъци“ край Варна тържествено се запалва огънят на Универсиадата. Символичното пламъче, запалено от девойки в древногръцки одежди, се отправя на дълго пътуване през страната – от Варна до Русе, Свищов, Търново и Пловдив, за да достигне до София в деня на откриването на игрите.

На 23 август 1961 г. вечерта в Русе се състои многохиляден младежки митинг по случай пристигането на огъня на Универсиадата от Варна. Слово за Световните студентски игри като най-голямо спортно събитие през тази година произнеся секретарят на Окръжния комитет на партията Иван Станев.

Прякото предаване и интересът на международната общност

Събитието привлича вниманието на медиите, като българската телевизия предава най-важните моменти от Универсиадата. Тържественото откриване е излъчено директно на 26 август 1961 година. Българската телевизия също така заснема филмови репортажи, които се разпространяват в социалистическите страни и други международни телевизионни компании.

Международният интерес към Универсиадата привлича и чуждестранни туристи. Директорът на „Балкантурист“, Недко Недков, съобщава, че се очакват над 2000 гости от социалистическите страни, Западна Европа и Средния изток, които ще посетят България по повод това значимо спортно събитие.

Закриване на игрите и послание за мир и приятелство

На 3 септември 1961 година, след десет дни на спортни съревнования, радост и международно сътрудничество, Универсиадата официално се закрива. Тържественото събитие на стадион „Васил Левски“ събира хиляди зрители, които изпращат чуждестранните спортисти с пожелания за мир и прогрес. Пратениците на 33 страни напускат България, носейки със себе си спомени за топлото гостоприемство и успешните спортни постижения.

Заместник-министърът на просветата и културата Ганчо Ганев, председател на Организационното бюро на Универсиадата, в своето слово подчертава, че високите спортни резултати и сърдечната дружба между народите укрепват авторитета на Световните студентски игри, утвърждавайки ги като едно от най-значимите международни спортни събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари