Миролюба Бенатова: МВР действа по настроенията на Пеевски

0
МВР сваля сатиричен сайт за Делян Пеевски: Законност или злоупотреба с власт?
МВР сваля сатиричен сайт за Делян Пеевски: Законност или злоупотреба с власт? Снимка: Facebook / Миролюба Бенатова Представя

МВР сваля сатиричен сайт за Делян Пеевски: Законност или злоупотреба с власт?

Службата за борба с организираната престъпност наскоро свали сатиричен сайт, посветен на влиятелния български политик и бизнесмен Делян Пеевски. Случаят предизвика обществено внимание и постави множество въпроси относно границите на законността и свободата на словото в страната. Основният въпрос, който вълнува както обществото, така и правозащитниците, е: кое в този сайт представлява заплаха за националната сигурност?

Сатирата, по своето същество, е форма на художествено изразяване, която често използва хумор и сарказъм, за да коментира политически и социални въпроси. В този контекст, нещо може да не е приятно на Делян Пеевски, но според Наказателния кодекс на България това все още не е достатъчно основание за намеса от страна на властите.

Заплаха за националната сигурност или лични интереси?

Един от най-съществените въпроси, който поставя журналистът Миролюба Бенатова в своя публикация в социалните мрежи, е какво именно в съдържанието на сатиричния сайт представлява заплаха за националната сигурност. Според Бенатова, макар материалите на сайта да могат да бъдат неприятни за Делян Пеевски, това само по себе си не е достатъчно основание за намесата на СБОП. Действията на службата повдигат въпроса дали в случая не става въпрос за защита на личните интереси на влиятелна фигура, вместо за опазване на националната сигурност, каквато е основната задача на СБОП.

Политическо влияние върху държавните структури

„Жалко, но и страшно“ - така характеризира Бенатова намесата на МВР в случая със свалянето на сатиричния сайт. Тя отбелязва, че е очевидно как ведомството действа в съответствие с настроенията на Делян Пеевски. Това от своя страна е тревожен сигнал за здравината на институционалната независимост и правовия ред в страната.

Журналистката акцентира върху факта, че намесата на държавата в такъв контекст е незаконна и показателна за много други събития в държавата, където политическото влияние надделява над законността. В своята публикация тя сравнява ситуацията с други примери на известни личности с подобно отношение към хумора и критиката, които използват влиянието си, за да потискат инакомислието.

Къде е границата между хумора и престъплението?

Сатирата и карикатурите отдавна са начин за обществена реакция към политическите фигури, а действията срещу тях могат да бъдат разглеждани като опит за заглушаване на гласа на обществото. Още по-тревожно е, когато става ясно, че тези действия не са просто реакция на обидни съдържания, а част от по-широк контекст на политическа манипулация и влияние върху държавните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Учуден
    Не съм учуден,че бесарабският мазен ибрикчия отново използва никнейма ми,но нека да му кажем,че зад лайняното сайтче,за което квичи Куролюба,стои ДеБелата мазна свиня Мирчев и още няколко надупени ДеБил-ПеПераста
  • -2
    2
    Учуден
    Ама може и педалчетата на иZраждане да стоят зад сайтчето, как реши че не са те ?!
  • -1
    1
    Путин Хуйло
    Не е зле Куролюба Бенатова да обясни нещо - защо на МВР им е притрябвало да свалят някакво жълто-кафяво сайтче,спонсорирано от ДеБил-ПеПерастката сган ? Кой изобщо беше чувал за това сайтче довчера,когато ДеБелата свиня Мирчев започна да квичи по медиите,че му смъкнали сайтчето ? Не е ли по логично да предположим,че ДеБил-ПеПерастите,които са доказани лъжци,сами си саботират миризливото сайтче за да предизвикат някакъв интерес,че иначе много мижав а ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...