Минималната заплата става 1 077 лева от 1 януари 2025 година

1
Правителството одобри важни инфраструктурни проекти в шест общини
Правителството одобри важни инфраструктурни проекти в шест общини Снимка: БТА

Правителството одобри важни инфраструктурни проекти в шест общини

Министерският съвет прие решение за повишаване на минималната работна заплата до 1 077 лева от 1 януари 2025 година. Увеличението е със 144 лева или 15.4% спрямо настоящата стойност. Размерът е определен според разпоредбите на Кодекса на труда, като представлява 50% от средната брутна работна заплата за последните четири тримесечия. Минималната часова работна заплата ще бъде 6.49 лева.

Засилена подкрепа за жертвите на трафик на хора

Правителството прие промени, насочени към подобряване на системата за закрила и подкрепа на жертвите на трафик на хора. Към момента функционират три приюта - в градовете София, Бургас и Варна, чиято дейност се финансира от бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора. Промените ще гарантират стабилност в системата за специализирани услуги и ще затвърдят международната репутация на България в тази област.

Одобрени средства за ремонт на храм "Успение Богородично" в Ловеч

За неотложен ремонт на храм "Успение Богородично" в Ловеч правителството отпусна 125 000 лева. Храмът се намира в Архитектурно-историческия резерват "Вароша" и има важно историческо значение, свързано с Възраждането и възстановяването на Българската държава през XIX век. В него са служили значими исторически личности, включително йеродякон Игнатий (Васил Левски).

Промени в обучението по медицина и дентална медицина

Приети са важни изменения в изискванията за придобиване на висше образование по специалностите "Медицина" и "Дентална медицина". В приемните изпити по биология и химия ще се включва материал от профилираната подготовка на кандидат-студентите. Въвежда се и нова задължителна дисциплина "Дентална имплантология" за студентите по дентална медицина.

Одобрени инфраструктурни проекти

Правителството отпусна 14.7 милиона лева за общините Долни чифлик, Дългопол, Аксаково, Белослав, Ветрино и Хасково за реализация на значими инфраструктурни проекти в социалната и техническата сфера.

Нови специализирани звена в МВР

Създава се ново специализирано звено за реагиране при критични ситуации в областната дирекция на МВР в Пазарджик. Съществуващото звено в Пловдив ще продължи да обслужва областите Пловдив и Смолян.

Международно сътрудничество

Одобрено е споразумение за засилване на сътрудничеството в областта на ДДС между националните приходни администрации на България и Полша. Споразумението ще позволи бърз обмен на информация между двете страни и ще подпомогне борбата с данъчните измами.

Подкрепа за образованието

Правителството одобри над 42.7 милиона лева за обезщетения в образователната система. Средствата са предназначени за изплащане на обезщетения за месеците юли-август 2024 година при промени в структурата и числеността на персонала в образователните институции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    търся нещо
    каква е максималната скорост при кисело мляко от 2 лв и хляб от 2 лева на бензиноколнките в енерго про по мобилноя телефон на румбата
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари