Милен Иванов: Сред версиите за взрива е попадане на кълбовидна мълния и умишлен палеж

0
Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза
Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза Видео: NOVA

Според него от такива инциденти остават достатъчно следи, за да се направи експертиза

Вчерашната експлозия в склад за пиротехника предизвика множество въпроси и спекулации относно причините за инцидента. Въпреки различните версии, които се разпространяват, експертите предупреждават, че е преждевременно да се правят заключения. Милен Иванов, експерт по сигурност, сподели своите наблюдения и обясни, че има няколко възможни причини за инцидента, включително кълбовидна мълния, човешка грешка, престъпна небрежност или дори умишлено деяние.

Според Иванов, държавата трябва да бъде запозната с наличностите в такива складове, тъй като фирмите са задължени да декларират съдържанието им. Той подчерта, че от такива инциденти остават достатъчно следи, за да бъде извършена експертиза и да се установи точната причина.

Различни версии и възможности

Експертът обясни в ефира на NOVA, че терминът "два тона тротилов еквивалент" звучи страшно, но уточни, че взривните материали в склада не са бързогорящи. Основната суровина за производство на фойерверките е черният барут, който гори бавно и може да предизвика силен взрив само в затворено пространство. Иванов добави, че ако другият склад в района бъде засегнат, може да се стигне до сериозен взрив.

Мерки за безопасност и организация

Иванов изрази загриженост относно спазването на правилата за съхранение и работа с взривни вещества. Законът не прави разлика между боеприпаси, взривни вещества и пиротехника, което означава, че има строги правила, които трябва да се спазват. Според него, е възможно някой да е неглижирал тези правила, което би могло да доведе до инцидента.

В случай на такива бедствия, първата стъпка е изолирането на района, за да се предотврати евентуална кражба и мародерство. Иванов подчерта, че съобщението "евакуирайте се" не е достатъчно и трябва да има ясна организация за евакуация и безопасност на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари