Месото в Гърция поскъпва заради епидемията от чума

0
Фермерите са засегнати от карантинните мерки преди Голяма Богородица
Фермерите са засегнати от карантинните мерки преди Голяма Богородица

Фермерите са засегнати от карантинните мерки преди Голяма Богородица

На 29 юли Министерството на развитието на селските райони на Гърция наложи строги карантинни мерки, ограничаващи движението на всички стада в страната. Тези мерки, предприети за борба с разпространението на чумата, забраняват всякакво придвижване на животни, предназначени за угояване, разплод и клане. Това доведе до изключването на гръцките агнета и ярета от пазара, което предизвика сериозни притеснения сред местните фермери, особено в навечерието на 15 август – деня на Голяма Богородица, когато традиционно се консумира значително количество месо.

Никос Паласкас, президент на "Thessalian Farmers", коментира, че въпреки сериозността на ситуацията, щетите за гръцките животновъди ще бъдат относително малки, предава Bulgaria ON AIR . Това се дължи на факта, че само 20% от доставките на месо през този период идват от местни производители, докато останалите 80% се внасят от Румъния.

По-големи загуби за фермерите се очакват през есента и зимата

Въпреки че моментната карантина няма да доведе до значителни загуби, ситуацията може да се усложни, ако подобни мерки бъдат наложени в периода от октомври до март. През този сезон основните щети за стопаните ще произтичат от високите разходи за изхранване на животните. Поради липсата на възможност за паша, фермерите са принудени да разчитат единствено на фуражи, което удвоява разходите за изхранване на всяко животно – от 0,5 евро на ден до 1 евро на ден. В резултат на това, много фермери вече са потърсили помощ от държавата с искане за обезщетение, за да покрият увеличените разходи.

Карантината върху овцете и козите ще доведе до поскъпване на другите видове месо

Освен прякото въздействие върху овчето и козето месо, карантината се очаква да повлияе и на цените на други видове месо, като говеждо и свинско. Според мнения от бранша, въпреки че към момента няма значително поскъпване, до края на месеца, ако карантината продължи, се очаква увеличение на цените с около 1 евро на килограм. Това ще доведе до поскъпване от 5 до 10%. Например, цената на килограм говеждо месо може да нарасне от 12-13 евро на 13-14 евро, а на свинското – от 8-9 евро на 9-10 евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари