Меглена Кунева: България трябва да излъчи еврокомисар, който да вярва в Европейския съюз

0
България не бива да закъснява с номинацията си, смята първият български представител в Европейската комисия
България не бива да закъснява с номинацията си, смята първият български представител в Европейската комисия Снимка: БГНЕС

България не бива да закъснява с номинацията си, смята първият български представител в Европейската комисия

България се намира в ключов момент по отношение на номинирането на нов еврокомисар, а въпросите кой ще бъде кандидатът и какъв ресор ще поеме страната са основни теми в политическите среди. Според първия български еврокомисар Меглена Кунева, не бива да се допуска забавяне при определянето на кандидатурата, особено при наличие на действащ министър-председател. Тя подчертава важността на стратегическите преговори и добрата комуникация при избора на ресор, който България би могла да получи в Европейската комисия.

Според Кунева, разговорите за ресорите и кандидатурите започват отдавна, още с гласуването на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия. Тя отбелязва, че страни със самочувствие заявяват своите интереси и настояват за добре балансирано портфолио. В този контекст, България трябва ясно да формулира своите приоритети и интереси, за да получи значим ресор.

„Нормално, всички страни, особено страни със самочувствие, са казали, че ще дадат подкрепа, но в замяна искат добре балансирано портфолио“, коментира Кунева в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR. Тя е убедена, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече е провела срещи с някои от предложените кандидатури.

При обсъждането на възможните ресори, Кунева посочи примери от други държави – съседна Румъния е получила ресорите „Земеделие“ и „Транспорт“, а Гърция е фокусирана върху Средиземноморските въпроси. Въпреки това, България все още не е ясно формулирала своята заявка, което оставя твърде голямо пространство за решения от страна на други страни членки на Европейския съюз. Следващият български комисар трябва да бъде добър комуникатор и да успее да засили доверието на българските граждани в Европейския съюз, отбелязва Кунева.

Освен политическите решения, които се взимат в Колежа на комисарите, има и предварителен етап на внимателно разглеждане от административните органи на Европейската комисия. Меглена Кунева подчертава, че никой няма да постави своя подпис под документите, ако не е сигурен, че всичко е наред, тъй като контролът върху тези процеси е стриктен и изисква внимание към детайлите.

Тя обръща внимание и на важността на комуникацията в процеса на номинирането на нов еврокомисар. Европейският съюз няма интерес държавите членки да стоят на едно място или да остават в бедност. За България, обаче, съществува административен проблем – липсата на уважение и доверие към държавната администрация, която често отговаря с минимални усилия и услуги. Според Кунева, трябва да се засили връзката между политическите кабинети и администрацията, за да се постигнат по-добри резултати.

Освен това, ЕС може да наложи контрол върху средствата, които предоставя, като засили контрола върху техните разходи в страната. Меглена Кунева отбелязва, че до този момент България е имала само жени на поста еврокомисари, което също е фактор, който трябва да се има предвид при избора на новия кандидат.

Кунева заключва, че следващият български еврокомисар трябва да бъде не само добър комуникатор, но и да вярва в ценностите на Европейския съюз, за да успее да постигне значими резултати както за България, така и за целия съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Замислен
    Ами Меглена Кунева-Пръмова,братовчедка на Соломон И.Паси да се самопредложи.
  • 4
    4
    Лойд Остин
    Тоз Убедения бесарабски хомяк ми яде лайната - напоследък здраво го порят в гъза руснаците и трябваше да поеме малко протеини....иначе тая дъртата чубра си я спомням,крайно грозен изрод
  • 3
    3
    Спонсор
    Веднага да се назначи Псевдо Европеец и Псевдо НАТОВЕЦ/може и бивши комунисти и нашмъркан укра инец с членска книжка от Гьобелс/!
  • 4
    2
    фена на Путин
    Почтени хора сред желаещите няма да намерите. Виж обаче някой педераст с радост и настървение ще скочи към брюксела да си развее гъза сред местните педеруги. А колкото до укронацистите, жалко че не чувате малко новини и от другия лагер. Вакуумни бомби изпаряват всичко що мърда там. Няма нито бягане, нито криене от тях. Пресолен му излиза този пиар на зеленски.
  • -10
    1
    Убеден
    Нарочно закъсняват нашите руски курви, с което да не ядосат гейтака Путин в Кремъл, щото в последно време здраво го порят в гъза украинците и е станал доста нервен.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари