Медхмед Юмер: Никой не опонира на Ахмед Доган, когато посочи Пеевски за председател

0
Журналист разкрива вътрешните противоречия в ДПС
Журналист разкрива вътрешните противоречия в ДПС Снимка: БНР

Журналист разкрива вътрешните противоречия в ДПС

Разделението в Движението за права и свободи (ДПС) продължава да бъде гореща тема в политическите среди. Мехмед Юмер, изявен журналист, сподели своите виждания за настоящата ситуация в партията по време на интервю за Българското национално радио (БНР).

Юмер подчерта, че ДПС не е типична идеологическа партия, а по-скоро резултат от историческите събития, свързани с насилствената смяна на имената на българските турци през 80-те години на миналия век. Той обясни: "ДПС не е идеологическа партия, а е изстраданият образ в резултат на насилствената смяна на имената, което формира каузата."

Журналистът акцентира върху "културата на страха", която според него продължава да съществува в партията и сред мюсюлманската общност в България. Той посочи два ключови периода, които са допринесли за това: насилствената асимилация през 1984-1985 година и по-късният период, когато се появиха т.нар. "деребеи" в партията.

"Най-добре Ахмед Доган знае каква е културата на страха в ДПС", заяви Юмер, добавяйки, че "когато каузата изгуби значение и хората бяха пак поставени в подчинение". Според него, тази атмосфера на страх продължава да влияе върху свободата на изразяване в общността.

Юмер критикува ролята на ДПС в развитието на малцинствената група, която представлява. Вместо да я издигне до равнопоставен партньор в държавотворния процес, партията по-скоро е допринесла за нейното разслояване, оставяйки я в "черупката на травматичната памет".

Особено внимание журналистът обърна на факта, че на последната Национална конференция на ДПС през февруари никой не е опонирал на почетния председател Ахмед Доган, когато той е посочил Делян Пеевски за председател на партията. Юмер коментира: "ДПС беше партия, управлявана авторитарно. Решенията на лидера не се оспорваха." Той добави, че "не е изградена демократична култура на вземане на решения" в партията.

Според журналиста, хората около Доган сега осъзнават, че това решение е било грешка. Той отбеляза, че за най-младото поколение в ДПС, което няма спомени от миналото, партията представлява "осъзнат интерес, който ще ги качи по етажите на властта".

Юмер прогнозира, че предстои сериозна битка между двете крила на ДПС за влизане в 51-вото Народно събрание. Той призова за внимание и здрав разум, особено в социалните мрежи, които според него "късат коричката на раните от Възродителния процес" на вербално ниво.

В заключение, Мехмед Юмер подчерта необходимостта от преосмисляне на ролята и функционирането на ДПС в съвременния политически контекст на България, като същевременно призова за запазване на чувствителността към историческите травми на общността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари