Мая Манолова: Преосноваването на лявото е шанс за цялата политическа система

0
Председателят на "Изправи се България" подчерта необходимостта от нова платформа
Председателят на "Изправи се България" подчерта необходимостта от нова платформа Снимка: bTV

Председателят на "Изправи се България" подчерта необходимостта от нова платформа

В момент, когато политическата сцена в България е разделена и разклатена, единствените, които говорят за обединение, са левите формации. Това заяви председателят на "Изправи се България" Мая Манолова в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според Манолова, десницата и новите политически формации са изправени пред сериозни предизвикателства. Тя посочи, че ДПС също преминава през период на нестабилност, което доскоро бе немислимо. „Продължаваме промяната - Демократична България” загубиха 52% от подкрепата си на последните избори, а ГЕРБ са загубили над 600 хиляди гласа за последните четири години.

Левицата се подготвя за обединение

Манолова заяви, че ако десните лидери имат прекалено голямо его, което засенчва здравия разум, то вляво отговорността и шансът на следващия лидер на БСП е да преоснове лявото. Според нея, първата стъпка за обединение на левицата ще бъде събиране на формациите вляво, но истинският ефект ще настъпи, когато лидер на най-голямата лява партия осъзнае, че формалното математическо събиране на формации не е достатъчно. Тя подчерта необходимостта от нова платформа, ново говорене, нови лица и ново име, които да привлекат вниманието на гражданите.

Вдъхновение от Франция

Като пример за успешен модел на обединение Манолова посочи Новия народен фронт във Франция. Този фронт бе сформиран за по-малко от ден след като президентът Макрон насрочи парламентарни избори. В него участват 5 коалиции и над 50 социалистически, социалдемократически и зелени партии, профсъюзи, граждански и екологични сдружения, като всички имат равнопоставеност във взимането на решения. По думите на Манолова, тази формула би могла да бъде приложена и в България.

Сходства и различия с БСП

На срещата си с временното ръководство на БСП, Манолова и нейният екип отчетоха естествените сходства между техните каузи и идеи. Те представляват социалните групи на работещите, пенсионерите, земеделските производители и самотните майки. Въпреки това, Манолова подчерта, че са поставили и различията между програмите на „Изправи се България” и БСП, като са поискали от новото ръководство на БСП да прекрати безпринципната война с президента Радев.

Категорична позиция срещу статуквото

Манолова заяви, че формацията ѝ категорично се противопоставя на всякакви колаборации със статуквото в лицето на ГЕРБ и ДПС. „Никакво събиране с тях и никаква косвена, пряка и каквато и да е подкрепа,” каза тя. Тя припомни и работата на Комисията по ревизията, която разкри многобройни нередности по време на 12-годишното управление на ГЕРБ, като посочи, че това ще бъде една от основните теми на следващия парламент.

Социални теми и антимонополна защита

Манолова подчерта, че „Изправи се България” има специален фокус върху антимонополната защита на гражданите, борейки се срещу мобилни оператори, банки, електроразпределителни предприятия, ВиК дружества, колектори и частни съдебни изпълнители. Тя припомни, че Софийският градски съд е насрочил първо заседание по дело, заведено от тяхната гражданска платформа, срещу незаконното увеличение на таксите на мобилните оператори.

Заседание на съда на 31 октомври

Съдебното заседание ще се проведе на 31 октомври 2024 година, като формацията ще обжалва неравноправните клаузи в общите условия на телекомуникационните компании. Манолова изрази надежда, че този правен процес ще доведе до защита на правата на потребителите и справедливост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Фък дъ УКР
    Един от гнусните лявоориентирани боклуци, подвизаващи се в българската политика се казва Кирил Петков - Простото,фалшификатор,корумпе,шарлатанин и убиец на пътя заедно с отрепката Зайо Цицин!
  • 2
    2
    Фък дъ РФ
    Един от гнусните лявоориентирани боклуци, подвизаващи се в българската политика!
  • 5
    1
    русенец
    Тая политическа проститутка за какво ляво ми плещи? Да продължава да си защитава мутри и дерибеи, да остави политиката за по-малко оцапани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...