Либия търси български фирми за възстановяване на Дерна

0
Хасково става мост за българо-либийско бизнес сътрудничество
Хасково става мост за българо-либийско бизнес сътрудничество Снимка: БТА

Хасково става мост за българо-либийско бизнес сътрудничество

Либия проявява интерес към български компании за участие във възстановяването на град Дерна, който беше сериозно засегнат от наводнения през миналата година. Това стана ясно по време на бизнес среща, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП), на която присъства заместник-министърът на външните работи на Либия - д-р Насер Абдалкарим.

По време на срещата д-р Абдалкарим подчерта: "Скоро ще имаме готовност да предлагаме конкретни проекти на ваши фирми. Либия имаше много трудни моменти в Дерна, когато цялата инфраструктура на града беше разрушена. Тогава сред първите отзовали се на помощ бяха Българският червен кръст и български спасители."

Събитието, довело до разрушаването на Дерна, се случи през септември 2023 година, предава БТА. Мощната буря "Даниел" донесе рекордни валежи, които препълниха сухите речни корита в хълмовете южно от града. В резултат на това две язовирни стени, предпазващи Дерна от наводнения, се срутиха, причинявайки катастрофални наводнения и отнемайки живота на хиляди хора.

Янчо Янев, председател на ХТПП, отбеляза дългогодишното официално споразумение между палатата и либийски партньори, подчертавайки стабилните връзки между двете страни.

Д-р Абдалкарим изрази интерес към български дружества от различни сфери, включително строителство и търговия. Той припомни високото ниво на българските строителни компании в миналото и отбеляза продължаващото присъствие на български медицински специалисти в Либия.

На въпрос относно процедурата за получаване на поръчки от български фирми, заместник-министърът обясни, че първата стъпка е представянето на подробно портфолио от страна на заинтересованите компании.

Тази среща открива нови възможности за българския бизнес на либийския пазар, особено в контекста на възстановяването на Дерна. Тя подчертава също така дългогодишните добри отношения между България и Либия, които сега могат да се превърнат в конкретни бизнес проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари