Купуването на фирма в България от чужденец: Лесна процедура с потенциални рискове

0
Адвокат Димитър Руменчев обяснява простотата на процедурата
Адвокат Димитър Руменчев обяснява простотата на процедурата Снимка: Кадър БНТ

Адвокат Димитър Руменчев обяснява простотата на процедурата

Купуването на фирма в България от чужденец е лесна процедура с потенциални рискове.

Процесът на придобиване на българско дружество от чуждестранни граждани се оказва сравнително опростен, което повдига въпроси относно потенциалните рискове и необходимостта от по-строг контрол. Случаят с фирма "Норта Глобъл", чието име бе свързано с нелегален трафик на пейджъри към Ливан и Сирия, постави на дневен ред въпроса как е възможно откриването на банкова сметка без физическото присъствие на собственика в страната.

Адвокат Димитър Руменчев обясни пред камерата на БНТ простотата на процедурата: "Процедурата е доста проста и лесна - подписва се договор. А и Б прехвърлят дружествените дялове в дружество А, Б, В. За тази цена - нотариална заверка, плащат си таксата и има още 3-4 документа, които се качват в Търговския регистър и прехвърлянето може да стане в рамките на 3-4 дни, дори без да се бърза".

Основните стъпки включват проверка на идентичността на купувача и уверение, че дружеството няма задължения към държавата или служителите си. Адвокат Юлиян Дацев подчертава: "Това, което трябва да се провери е самоличността на въпросното лице - дали е същото, за което се представя".

Отварянето на банкова сметка също не представлява голямо предизвикателство, дори с възможността за дистанционна идентификация. Руменчев споделя: "В момента по 6 месеца не мога да отворя сметка на големи дружества. Ако става въпрос за физическо лице - дошъл е някой от Германия и иска той, лично да си отвори дружество, ще стане по-бързо - за 15-20 дни ще му отворят сметка".

Дацев допълва относно съвременните методи за идентификация: "В момента е възможна идентификация на лица, посредством дистанционни средства със специфични технологии, които разпознават обема на лицето и е ясно, че това не е една снимка или запис на човек".

Законодателството задължава адвокати, нотариуси и банки да извършват редица проверки, за да се гарантира липсата на задължения, установяване на действителния собственик и отсъствие на санкционирани лица. Руменчев пояснява: "Имаме задължение да уведомим банката, когато има промяна в собствеността. Когато не я уведомим, банката рано или късно ще си направи текущия контрол и ще провери и ще види, че има промяна".

Въпреки тези мерки, остават предизвикателства, свързани с установяването на действителния собственик и потенциалната употреба на подставени лица. Дацев отбелязва: "То чий интереси е представлявало, дали е действителният собственик на тази компания е различно. Там ни интересува той като се е явил в нотариус пред банката, дали не е представлявал интереси на друг. В много от ситуациите няма как да разберем".

Проблемът с подставените лица беше идентифициран в доклада на "Moneyval" при петата проверка, в резултат на която България попадна в списъка с неблагонадеждни юрисдикции.

Важно е да се отбележи, че работата на адвокатите се ограничава до купуването или регистрацията на фирмата, включително изготвяне на документи и консултации за спазване на действащото законодателство. Последващите действия и операции на дружеството зависят изцяло от неговия собственик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари