Красимир Вълчев: Данните от изпълнението на държавния бюджет са повече от притеснителни

0
Депутатът от ГЕРБ коментира състоянието на хазната
Депутатът от ГЕРБ коментира състоянието на хазната Снимка: Facebook / Красимир Вълчев

Депутатът от ГЕРБ коментира състоянието на хазната

МФ публикува отчета за изпълнението на държавния бюджет за първите три месеца на 2024 г. Месеците, през които финансов министър беше Асен Василев.

Данните са повече от притеснителни. Събраните приходи по държавния бюджет са едва 19,4% от годишния план, а трябва да са 25%. Толкова средно се е събирало за първите три месеца през предходните години. Такъв трябва и да е процентът, за да няма неизпълнение в края на годината. Дори в КОВИД-ната 2020 г. изпълнението за първите 3 месеца е било по-високо – 22,4 процента.

Аналогична е ситуацията с приходите от ДДС. Изпълнението на годишния план е едва 21,5 процента. Средногодишно през първите три месеца предходни години са се събирали 27% (всяко година януари месец приходите от ДДС са по-високи, заради по-високо потребление през декември).

Приходите от акцизи намаляват с 11% спрямо същия период на миналата година, въпреки по-високата данъчна база.

Това е най-ниската отчетена събираемост, откакто имаме публикувана бюджетна статистика.

В номинална стойност това са 2,4 млрд. лева по-малко приходи. Само за три месеца.

Едно такова неизпълнение е малко вероятно да се компенсира през следващите месеци. Нещо повече виждаме, че неизпълнението се е задълбочило спрямо края на февруари.

Това означава, че ако искаме да задържим дефицит от 3 на сто, трябва да се режат разходите на системите и на общините. И то с голяма ножица. И тъй като текущи постоянни разходи трудно се режат, ще трябва за поредна година ще се орежат инвестициите. Инвестициите, които по данни на НСИ през последните 3 години, като процент от БВП, са най-ниското си ниво от началото на века. Т.е. още повече ще подкопаем потенциала си за развитие през следващите години. След като вече бяха намалени, като процент от БВП, разходите за образование, здравеопазване, култура, наука. След като беше увеличен дългът, декапитализирана енергетика и изхарчени заделените средства за магистрала Хемус.

Това е наследството от Асен Василев като финансов министър.

Това е ефектът на контрабандата.

Ако служебният министър на финансите не изрази отношение по изнесените данни, рискува да сподели отговорността за свръхдефицита и неизпълнението на бюджета.

Кирил Вълчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари