Красимир Каракачанов: Ползваме нашите пилоти и като циркови артисти

0
Бившият министър на отбраната коментира възможните причини за авиокатастрофата
Бившият министър на отбраната коментира възможните причини за авиокатастрофата Видео: bTV

Бившият министър на отбраната коментира възможните причини за авиокатастрофата

Трагичният инцидент на военното летище "Граф Игнатиево" повдигна редица въпроси относно състоянието на българската военна авиация. Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов сподели своето експертно мнение по темата в ефира на bTV.

Каракачанов подчерта съществената разлика между България и страни като Съединените американски щати и Франция по отношение на организацията на въздушните демонстрации. "За разлика от държави като САЩ и Франция, които имат специални авиозвена, които се занимават само с въздушно шоу, нашите пилоти дават бойно дежурство, обучават курсанти и като дойде празник, ги ползваме като циркови артисти", заяви бившият министър.

Експертът призна, че съществува сериозен проблем с недостатъчните летателни часове, необходими за пълноценното обучение и поддържане на високо ниво на подготовка на българските военни пилоти.

Относно възможните причини за трагичния инцидент, Каракачанов посочи две основни версии: "Една от версиите за авиокатастрофата на 'Граф Игнатиево' е техническа неизправност, а другата летене на самолета при много ниска височина, при което една секунда е фатална", коментира той.

За да илюстрира опасностите при полети на ниска височина, бившият министър даде конкретен пример: "Представете си един самолет да лети на 250 метра със скорост 500 километра в час - това буквално са секунда-две, преди той да се забие. Една леко разсейване или някаква лека повреда на самолета може да причини инцидент като този".

Каракачанов обърна внимание и на ограничената ефективност на системите за безопасност при подобни ситуации. Според него, при полети на ниска височина дори катапултирането не е гаранция за спасение на пилота, тъй като времето за реакция е изключително кратко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    ...
    По голям циркаджия с Билла кесийка на главата от теб няма.
  • 6
    1
    Ники
    Що ли като го видя и не спирам да го благославя тоя тюфлек безроден
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари