Край на „френската безработица“!

1
Спират злоупотребите с обезщетения от стаж в чужбина
Спират злоупотребите с обезщетения от стаж в чужбина

Спират злоупотребите с обезщетения от стаж в чужбина

Край на схемите за високи обезщетения чрез работа в чужбина.

Българските депутати приеха окончателни поправки в закона, с които се променя начинът на изчисление на обезщетенията за безработица за лица със смесен трудов стаж в страната и в чужбина. Тези промени целят да сложат край на злоупотребите, известни като "френска безработица", при които хората работят за кратко време в друга страна от Европейския съюз (ЕС) с висок доход, след което се връщат в България и получават значително по-високо обезщетение за безработица.

До този момент, ако човек е работил в България, а след това в друга страна от ЕС и се върне у нас безработен, размерът на обезщетението му за безработица се изчисляваше на база последния получен доход. Това позволи на мнозина да работят фиктивно за няколко дни в чужбина, осигурявайки се на висок доход, и след завръщането си да получават значително обезщетение.

Абдурахман Шамов и съпругата му от благоевградското село "Абланица" са работили година и четири месеца във Франция. Вече три седмици са безработни в България и очакват максимално обезщетение. "Затова отидохме във Франция – да спестим пари и с обезщетението да завършим къщата, да си купим автомобили и да подкрепим сина ни, който е студент в София", разказва пред bTV Абдурахман.

Шамов и други хора от региона в подобна ситуация протестираха срещу промените. Благоевград е областта с най-много случаи на получаване на високи обезщетения за безработица при краткотрайна заетост в чужбина. Пазарджик също е сред водещите в тази практика.

В бюрото по труда в Пазарджик срещаме Мария, която току-що е останала без работа. Тя не одобрява схемата "френска безработица". "Не бих го направила, ще си стоя една година на борсата вкъщи, ако не мога да си намеря работа", казва тя.

Според Мария Минчева, заместник-председател на Българската стопанска камара и председател на Националния осигурителен институт, работодателите в чужбина изпитват затруднения при привличането на българска работна ръка, тъй като много хора предпочитат да получават високи обезщетения вместо да сключват трудови договори.

За 2023 година почти 57 000 души в България са получили обезщетения на база краткотрайна заетост в чужбина, като в над 80% от случаите сумата е максималната възможна. "Около 136 милиона лева годишно се изразходват за подобни обезщетения, което представлява злоупотреба и източване на нашата система", посочва Деница Сачева от ГЕРБ - СДС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До 4
    Ти така ли се върна ? А хареса ли ти ?
  • -4
    4
    до 1
    ми върви бе, кво се пениш в нета като жена, иди там в абланица и еби, ама вземи една кофа вазелин, ще се върнеш отзад като попски ръкав
  • 1
    3
    Разница
    За избори има за всякакви идиотщини на национално ниво и общинско има,а за обезщетения и кувьози? Пластмасови капачки,а? За бронирани мерцедеси има за воаяжи и макияжи има за детска болница,няма.
  • 2
    2
    Хи хи хи
    Ако кажат ще ги спукат от дела до Хага и Страсбург.Родното Нои и соц.министерство много ги боли да дават,ама много.Колко народ водят предизвестени дела за пенсия и им го начукват,а те чакат не дай боже някой да се гътне и да не си вземе пенсията,фасон.
  • 4
    1
    укропитек
    абдурахман.... да ви наеба майкатаааааа. приматииииии
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари