КПК разследва Румен Гайтански-Вълка за държавен кредит от близо 150 милиона лева

0
30 млн. лв. от заема са отишли към ТЕЦ-Варна, чийто съсобственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган
30 млн. лв. от заема са отишли към ТЕЦ-Варна, чийто съсобственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган Снимка: БГНЕС

Част от заема от ББР са отишли към ТЕЦ-Варна, чийто съсобственик е почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) разяснява текущото разследване по случай, свързан с предоставен от Българската банка за развитие (ББР) кредит на стойност 148.5 милиона лева на „Роудуей кънстракшън“ АД през 2019 година. Разследването се съсредоточава върху възможни злоупотреби от длъжностни лица в ББР, както и предполагаеми измами, свързани с обезпечаването на кредита.

Основни аспекти на разследването

През юни 2019 година „Роудуей кънстракшън“ АД получава значителен кредит от ББР, обезпечен с договор за доставка на инертни материали, сключен с „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в „Пътстройинженеринг“ е „Биомайнинг“ АД, като според събраните данни, и трите компании се управляват от един и същ български гражданин, известен с инициала Р.Г.

Особен интерес представлява фактът, че договорът, използван като обезпечение за кредита, е бил прекратен само седмица след подписването му през 2018 година. Това е съществена част от текущото разследване, което цели да установи истинската същност на сделките между компаниите и начина, по който са разходвани получените средства.

По време на разследването КПК е анализирала редица договори между „Роудуей кънстракшън“, „Пътстройинженеринг“ и „Биомайнинг“. Оказва се, че значителна част от средствата, получени от „Роудуей кънстракшън“, са прехвърлени към „Кристална вода“ АД под формата на заем от „Биомайнинг“. Тук се разкрива друга връзка – Р.Г. има отношение и към управлението на „Кристална вода“ АД.

Допълнителни данни показват, че „Кристална вода“ АД е участвала като обезпечител по договор за кредит между „Търговска банка Д“ и ТЕЦ „Варна“ АД, сключен през 2019 година. Съществуват сериозни съмнения, че средствата от кредита, отпуснат от ББР, са били използвани за погасяване на задълженията на ТЕЦ „Варна“, като транзакциите съвпадат с предоставянето на заем в размер на 30 милиона лева от „Биомайнинг“ на „Кристална вода“.

Разследването на КПК не се ограничава само до горепосочените сделки. Обект на внимание е и продажбата на „Пътстройинженеринг“ АД през юли 2024 година на дружество, регистрирано в град Кърджали. Тази сделка също се разглежда като потенциално свързана с разследването на кредитната линия от ББР.

Комисията продължава своите действия по събиране на доказателства и анализиране на финансовите операции между свързаните дружества. На този етап разследването разкрива множество индикации за закононарушения, които биха могли да доведат до значително ощетяване на държавния бюджет.

След приключване на разследването, всички събрани доказателства и заключения ще бъдат предоставени на компетентната прокуратура за по-нататъшни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...