Космическият кораб "Старлайнър" се върна на Земята без екипажа си

0

Технически проблеми с хелийния резервоар удължиха престоя на двамата астронавти в космоса

Космическият кораб "Старлайнър" се приземи успешно в пустинята на Ню Мексико, след като се отдели от Международната космическа станция, но без да вземе на борда си двамата астронавти, които трябваше да се завърнат с него. Поради технически проблем с хелийния резервоар, командирите Буч Уилмор и Суни Уилямс останаха на станцията, като тяхната първоначално планирана осемдневна мисия се удължава значително и ще продължи осем месеца, информира БНТ.

Това беше първата пилотирана мисия на "Старлайнър", произведен от Боинг, но техническите проблеми попречиха на нейното успешно завършване. Астронавтите Уилмор и Уилямс трябваше да се завърнат на Земята с кораба, но специалистите от НАСА решиха да отменят този план заради риска, свързан с изтичането на хелий. Стив Стич, директор на търговската програма на НАСА, коментира ситуацията: "От човешка гледна точка всички сме доволни от успешното кацане на кораба, но мисията не се разви както беше планирано. Очаквахме астронавтите Буч и Суни да се върнат с него."

Въпреки непланирания дълъг престой на Международната космическа станция, Буч Уилмор и Суни Уилямс се чувстват добре, уверяват от НАСА. Астронавтът Уилмор сподели по време на изявление на 11 юли 2024 година: "Няма такова нещо като лесен космически полет. Всяка мисия има своите предизвикателства. Знаете мантрата – провалът не е опция. Ето защо оставаме тук."

И двамата астронавти са с богат опит в космическите мисии, като това е третото им пътуване до Международната космическа станция. 58-годишната Уилямс и 61-годишният Уилмор, и двамата капитани от Военноморските сили на Съединените щати, ще се завърнат на Земята с кораб на Спейс Екс. За да се осигури място за тях, следващият полет към станцията ще има двама души по-малко.

Според Стив Стич, "Те не са действително блокирани на станцията, винаги има начини за тяхното безопасно завръщане на Земята."

Въпреки този неуспех, "Старлайнър" остава ключов елемент в бъдещите мисии на НАСА, като този инцидент ще бъде използван за подобряване на бъдещите пилотирани мисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари