Екипажът на "Старлайнър" може да се върне на Земята с кораб на "Спейс Екс"

2
Астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс преди полета на "Старлайнър" на 5 юни 2024 година
Астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс преди полета на "Старлайнър" на 5 юни 2024 година Снимка: АП / БТА / Архив

НАСА обсъжда използването на конкурентен кораб за безопасното връщане на астронавтите

Американската космическа агенция НАСА сериозно обсъжда възможността да използва кораб на компанията "Спейс Екс", за да върне на Земята екипажа на капсулата "Старлайнър" на корпорацията "Боинг". Тази новина беше съобщена от телевизионния канал Си Ен Би Си, който се позовава на свой източник.

Тази седмица започнаха дискусии по въпроса, тъй като досега не е било възможно да се установи основната причина за техническите проблеми, възникнали с двигателя на "Старлайнър" по време на полета ѝ. Една от обсъжданите опции е капсулата "Старлайнър" да се върне на Земята без екипаж на борда. Специалистите от НАСА обаче не са единодушни по този въпрос, както отбелязва Си Ен Би Си.

Корабът на "Боинг" беше изстрелян на 5 юни от третия опит, след като на два пъти преди това стартът му беше отменен в последния момент, въпреки че астронавтите вече бяха заели местата си и ракетата-носител беше пълна с гориво. Целта на пилотираната мисия е да докаже, че "Старлайнър" е безопасен и може да влезе в редовна експлоатация.

На борда на капсулата до Международната космическа станция (МКС) пътуваха астронавтите на НАСА Буч Уилмор и Суни Уилямс. Първоначалният план предвиждаше те да останат на орбиталната станция осем дни. Двамата продължават да са там, като все още не е ясно кога ще могат да се върнат на Земята.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари