Комисията "Нотариуса" изслуша двама души за два месеца

0
Парламентарната комисия на кръстопът
Парламентарната комисия на кръстопът Снимка: БГНЕС / Архив

Парламентарната комисия на кръстопът

Парламентарната комисия, която разследва твърденията за скрити зависимости в съдебната власт, изглежда изпитва сериозни трудности в работата си. За двата месеца от създаването си на 3 юли, тя е изслушала само двама души - Христо Иванов, бивш лидер на "Да България", и избягалия банкер Цветан Василев, който живее в сръбската столица Белград.

Маноил Манев от ГЕРБ - СДС, който временно ръководи заседанието на комисията, изрази разочарованието си от липсата на съществени резултати. Комисията все още не е избрала постоянен председател, като членовете ѝ се редуват да водят заседанията, пише СЕГА. Манев отбеляза, че комисията не е в състояние да събира доказателства, а само да изслушва мнения и разкази на хора, които смятат, че разполагат с обективна информация.

Едно от най-запомнящите се изслушвания беше това на Цветан Василев, който обвини председателя на ДПС Делян Пеевски, че е имал пряк финансов интерес в проекти, кредитирани от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Василев изложи своите твърдения за връзки между Пеевски и съдебната система, докато Христо Иванов говори за своята работа по конституционната реформа и отношенията си с представители на съдебната власт.

Дейността на комисията обаче е изправена пред сериозни предизвикателства. Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира, че липсва достатъчно ангажираност от страна на някои поканени лица, включително Делян Пеевски, който отказва да даде показания. За днешното заседание беше планирано изслушването на Десислава Иванчева, бивш кмет на район "Младост", която в момента излежава присъда в Сливенския затвор. Комисията все още не е решила как да проведе изслушването – дали чрез видеовръзка, или с посещение в затвора.

Членовете на комисията са изправени пред дилема - дали да продължат с изслушванията или да се фокусират върху изготвянето на доклад за дейността си. Някои като Златан Златанов от "Възраждане" препоръчват да не се бърза с доклада и работата да продължи дори по време на предизборната кампания. Други, като Надежда Йорданова от ПП-ДБ, настояват да се ревизира списъкът на лицата за изслушване, за да се избегнат ненужни усилия.

Манев подчерта, че комисията има ограничено време – само две заседания до началото на предизборната кампания – и изготвянето на доклада ще бъде труден процес без председател. Според него най-доброто решение е комисията да приключи дейността си по достоен начин, вместо да продължава без конкретни резултати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    За комисията
    Тая комисия и разследване докато приключи някой хора и свидетели ще се споминат поради естественият ход на времето и на кой колко му е писано.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари