Когнитивните "капани", които ни подвеждат да харчим повече

1
Съвети как да избегнем финансови грешки в бъдеще
Съвети как да избегнем финансови грешки в бъдеще

Съвети как да избегнем финансови грешки в бъдеще

Човешкият мозък е смятан за едно от най-големите еволюционни постижения, давайки ни способността да вземаме бързи и относително точни решения въз основа на ограничена информация. Тази способност обаче понякога води до прибързани заключения и финансови грешки.

Когнитивните предразсъдъци, които засягат финансовите ни решения, са систематични отклонения в начина ни на мислене, които ни подвеждат. Един такъв пример е закупуването на две дрехи, вместо една, при условие, че втората е на половин цена. Вместо да спестим, в крайна сметка харчим повече за нещо, което първоначално не сме били сигурни, че искаме.

Добрата новина е, че тези предразсъдъци следват определени закономерности, което позволява да бъдат предвидени и избегнати. Ето някои от най-често срещаните когнитивни капани, които могат да засегнат вашите финансови решения:

  • Закотвяне: Нашите възприятия за цените често се основават на първоначалната "котва". Ако видите бутилка вино за 100 долара, ще ви се стори, че бутилка за 36 долара е добра сделка, въпреки че бутилка за 20 долара може да осигури същото удоволствие.

  • Потъващи разходи: Невъзвръщаемите разходи често ни карат да продължаваме в грешна посока. Студент, който е вложил време и пари в обучение, което вече не иска, може да се чувства принуден да продължи, за да не "похаби" усилията си.

  • Евристика на наличността: Тенденцията да помним по-ярки събития и да им придаваме по-голямо значение може да ни подведе. Например, хората се страхуват повече от летене, защото катастрофите са широко отразявани, въпреки че автомобилните катастрофи са много по-чести.

Разбирането на тези когнитивни предразсъдъци може да ви помогне да избегнете бъдещи финансови грешки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари