Когато дойде смъртта преди решението на ТЕЛК

5
Две години чакане за решение на ТЕЛК, но баба Цвета вече не е между живите
Две години чакане за решение на ТЕЛК, но баба Цвета вече не е между живите Снимка: Dunavmost / Архив

Две години чакане за решение на ТЕЛК, но баба Цвета вече не е между живите

„Не зная как е в Обединена Европа, но в България е забавно.“ Така започва писмото на Галина Цветкова, изпратено до редакцията на Dunavmost, което разкрива поредния абсурд в българската административна система.

Парадоксите на българската бюрокрация

Историята на баба Цвета е тъжна и показателна за състоянието на ТЕЛК комисиите в страната. Възрастната жена подава документи в началото на 2022 година, надявайки се на подкрепа от държавата. Две години и половина по-късно, през юли 2024 година, дългоочакваното решение пристига. За съжаление, баба Цвета вече не е между живите, за да го получи.

Две години и половина в очакване

„Бабата е стара и с много болести, но за нея се грижат дъщеря и внучка.“ Галина Цветкова описва баба Цвета като типична българска пенсионерка, нуждаеща се от помощ. За съжаление, системата, която трябва да я подкрепи, се оказва тромава и безчувствена.

Къде е човечността?

„Много са „оперативни“ в ТЕЛК комисиите…“ – пише Цветкова с горчива ирония. Тя отбелязва, че след зачестилите случаи на измами с ТЕЛК решения, системата е била затегната. Но дали това затягане не е довело до прекалено голяма бюрокрация и липса на съпричастност към нуждаещите се?

Въпроси без отговор

„Тука въпросите са твърде много и по-дълги от самата случка.“ Галина Цветкова завършва писмото си с отворени въпроси, които вероятно вълнуват много българи. Колко още хора чакат с години за ТЕЛК решение? Как се справят те и техните семейства с липсата на подкрепа? Кога системата ще започне да работи в полза на хората, а не срещу тях?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    до 3
    И как малцинството злоупотребява? Отива в телк и с пистолет на челото му отпускат пенсийка? Много немалцинствени лица съм виждал със синьо картонче на предното стъкло на мерцедеса. Вашето писание е расизъм, а телк е криминална "организация".
  • 15
    8
    Абе "затягане си е"
    Лично аз чаках 1 година и три месеца за първия си ТЕЛК, II-ри състав. Не бе, изплащат ти парите на куп, но на никой не му дреме дали си оживял за тия 15 месеца. С протеза съм, Имат ми всичките епикризи, че част от тялото ми е отстранена. Ама искат снимки! Рентени, какво виждат там ? Част от тялото ми не е пораснала. А някой от докторите от ТЕЛК си купиха апартамент на морето.
  • 8
    7
    моето име
    Според мен проблема не е в "затягането" защото такова НЯМА , щом се определя % нетрудоспособност САМО по документи, без контакт с пациента!!! По-скоро е в това, че ТЕЛК е един път седмично! Отделно премахнаха пожизнения!?!?!?- има хаора с трансплантация, с ампутации- няма как да им се възтановят органите, защо трябва на всеки 2-3 години да подават документи?!??! По този начин сами се натоварват с още бумащина!
  • 11
    6
    666
    големи очаквания от колония за ядрени отпадъци
  • 13
    5
    4444
    Това не е държава!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари