Забавяне на ТЕЛК в част от болниците в страната

0
Липсата на кадри и болнични отпуски затрудняват общинските болници
Липсата на кадри и болнични отпуски затрудняват общинските болници Снимка: Dunavmost

Липсата на кадри и болнични отпуски затрудняват общинските болници

Все още има болници у нас, които не са разкрили ТЕЛК комисии, въпреки че срокът за това изтече в края на април. Въпреки значителните промени в системата, част от държавните и общинските лечебни заведения все още не успяват да отговорят на изискванията.

Преди задължението за разкриване на ТЕЛК комисиите да влезе в сила, техният брой беше 80 за цялата страна. Сега обаче те са увеличени до 144, като 126 от тях вече имат график за работа, сочи справка на Министерството на здравеопазването. В същото време, обучението на съставите на новите комисии продължава, за да се гарантира тяхната ефективност.

Държавните и общинските болници са задължени да разкрият ТЕЛК комисии, като университетските болници трябва да имат поне две такива комисии. Въпреки това, основно общинските лечебни заведения изпитват трудности да изпълнят изискванията. Например, Общинската болница в Харманли все още не е успяла да разкрие ТЕЛК поради недостиг на лекари, признава управителят на болницата д-р Златка Чанкова. Медицинският персонал отказва да поеме допълнителните задължения, а част от началниците на отделения са в дълги отпуски или болнични. Освен това, в района липсват тесни специалисти като ортопеди и уролози.

Местни жители като Росица Тръндева, която е с ТЕЛК решение, изразяват надежда, че нова комисия в Харманли ще облекчи живота на пациентите. „Може би и решенията ще се вземат по-бързо и няма да чакаме по 3-4 месеца за резултата“, споделя тя.

Въпреки закъсненията, от Министерството на здравеопазването не коментират евентуални санкции за болниците, които все още не са разкрили ТЕЛК. Вместо това акцентират върху целта на реформата - край на забавените експертизи.

Добър пример за успешно изпълнение на новите изисквания е Университетската болница „Лозенец“ в София, която вече е разкрила две ТЕЛК комисии. „За нас е много важно да улесним пациентите. Всеки от нас се е сблъсквал с ТЕЛК системата и знае колко дълго се чака“, коментира д-р Йордан Христов, началник на медицински център към УМБАЛ „Лозенец“.

Документите на пациентите вече се разпределят по случаен принцип чрез електронна система, като в момента досиетата на около 40 души се обработват в болница „Лозенец“. Министерството на здравеопазването субсидира дейността на ТЕЛК комисиите, а ефектът от реформите се очаква да се усети в края на годината.

Причината за продължаващите забавяния е в големия брой стари ТЕЛК решения, които трябва да бъдат разгледани, както и летният отпуск на много от комисийните състави, който продължава дори и през септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари