Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

1
Който не може – умира. Тук няма доктор, няма аптека - това е положението
Който не може – умира. Тук няма доктор, няма аптека - това е положението

Липсата на аптеки в планинските села в Сливенско - сериозно предизвикателство за местните жители

Жителите на десетки високопланински села в Сливенска област се сблъскват с трудности при снабдяването с лекарства, тъй като най-близките аптеки се намират на почти час път. Населението в тези селища е предимно възрастно, което допълнително усложнява ситуацията. Местните власти обмислят въвеждането на автомати за лекарства като възможно решение на проблема.

В село Жеравна, известно с архитектурния си резерват, липсата на аптека е сериозен проблем за жителите. "В Жеравна аптека няма, а най-близката е в Котел или Сливен, който е на 70 километра", споделя местна жителка, предаде bTV. Ситуацията е особено тежка за възрастните и болните хора в селото.

Мария Енева, която се грижи за 87-годишния си съпруг, описва трудностите, с които се сблъсква: "Който не може – умира. Тук няма доктор, няма аптека - това е положението". Тя разчита на дъщеря си или на съседи, за да се снабдява с необходимите медикаменти.

Подобни са проблемите и в други села в региона. Янка, друга жителка на планинско село, споделя: "Използват се едни други, който ходи, купува на другите. Трудна работа, много трудна, автобус няма". Тази взаимопомощ между съседите е ключова за оцеляването на общността, но не решава същността на проблема.

Ситуацията е особено критична в най-отдалечените планински села. В село Соколарци например, кметът Мустафа Мустафов лично се ангажира със снабдяването на лекарства за цялото население. "С трактора. Нямаме други варианти. В селото имаме над 50 души, на които аз им купувам", обяснява той. През зимните месеци, когато пътищата са непроходими, тракторът се оказва единственото надеждно превозно средство за доставка на жизненоважни медикаменти.

Кметовете на засегнатите села са единодушни, че въвеждането на автомати за продажба на лекарства е необходимо решение. Община Котел изразява готовност да съдейства за монтирането и охраната на такива машини, което би могло значително да облекчи ситуацията.

Статистиката е тревожна - над 80 процента от селата в региона са без аптеки и нямат лесен достъп до лекарства. Това поставя сериозни предизвикателства пред здравеопазването и качеството на живот в тези райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Анонимен
    То няма автобус, те искат аптека да има. Бъдете сигурни, че вендингът няма да ви помогне.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари