Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни

1

Лобистки интереси зад идеята за вендинг машини с лекарства, твърди експерт

Идеята за въвеждане на вендинг машини за лекарства в България продължава да предизвиква разгорещени дебати в обществото. Въпреки че подобни автомати биха могли да осигурят по-лесен достъп до медикаменти, особено в малките населени места, експертите предупреждават за сериозни рискове, свързани с тяхното използване.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, изрази своите опасения относно безопасността на вендинг машините за лекарства в ефира на предаването "На фокус". Той подчерта потенциалните опасности, свързани с неконтролираната продажба на медикаменти:

"Вендинг машините за лекарства не са безопасни. Един от рисковете е дете, което има специфично заболяване, като си купи аспирин, може да стигне до летален изход", заяви Костов.

Според експерта, зад идеята за въвеждането на тези машини стоят лобистки интереси. Той разкри, че това е вече третият опит за прокарване на подобна инициатива в страната, което повдига въпроси за мотивите зад тези усилия.

Костов обърна внимание и на практическата страна на проблема. Вендинг машините ще разполагат с ограничен асортимент от около 20 медикамента, което значително намалява вероятността потребителите да намерят точно лекарството, от което се нуждаят. Това поставя под въпрос ефективността на подобно решение за осигуряване на достъп до лекарства.

"Вероятността да намерите лекарството, което Ви трябва между тези 20 лекарства, е много малка", подчерта председателят на Асоциацията.

Като алтернатива на вендинг машините, Костов предлага създаването на пълноценни аптеки, които да обслужват няколко близки населени места. Той обясни, че за нормалното функциониране на една аптека са необходими средно 2135 ползватели. Това означава, че жителите на няколко съседни села биха могли да се възползват от услугите на една централно разположена аптека, осигурявайки ѝ достатъчно клиенти за поддържане на дейността.

"Най-доброто решение е да има пълноценна аптека. В малките населени места е трудно. На една аптека ѝ трябват 2135 ползватели средно. Няколко села, които са в близост, могат да пазаруват от една аптека", предложи Костов.

Експертът също така предупреди за опасностите, свързани с покупката на лекарства онлайн. Той настоятелно призова потребителите да бъдат изключително внимателни при използването на интернет сайтове за закупуване на медикаменти. В случай че се натъкнат на такъв сайт, Костов съветва да се провери дали той има необходимата регистрация, за да се гарантира легитимността и безопасността на предлаганите продукти.

Дебатът около вендинг машините за лекарства повдига важни въпроси относно баланса между достъпност и безопасност в здравеопазването. Докато подобни автомати биха могли да предложат удобство в определени ситуации, рисковете, свързани с неправилната употреба на медикаменти, особено от уязвими групи като деца или хора със специфични заболявания, не могат да бъдат пренебрегнати.

Решението на този проблем изисква внимателно обмисляне и балансиран подход, който да отчита нуждите на всички заинтересовани страни - от пациентите в отдалечените райони до фармацевтите и здравните експерти. Необходимо е да се намери решение, което да осигурява достъп до жизненоважни медикаменти, без да компрометира безопасността и качеството на здравните грижи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Ппп
    Що, бе. Щото не са твойте ли?
  • 1
    2
    Мунчо
    По-добре с някакъв риск, отколкото никак.
  • 3
    1
    русенец
    Аптеките са като вендинг машини, продават това, което се търси, което се рекламира по телевизиите. Иначе защо не ограничите броя на аптеките според броя на жителите в населеното място, така се прави в цивилизована Европа. Та, ако няколко вендинг автомата докарат до фалит някоя и друга верига аптеки, то означава, че те са нужни, а не аптеките. Пазарна икономика! Нали това искахте другари бизнесмени!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари