Кметът на Русе представи проект за развитие на градската инфраструктура и транспорт

1
Предложението на Пенчо Милков включва да се закупят електробуси, да се обновят спирките и рехабилитация на булевард "Тутракан" с евросредства
Предложението на Пенчо Милков включва да се закупят електробуси, да се обновят спирките и рехабилитация на булевард "Тутракан" с евросредства Снимка: Dunavmost

Предложението на Пенчо Милков включва да се закупят електробуси, да се обновят спирките и рехабилитация на булевард "Тутракан" с евросредства

Кметът на Русе представи проект за развитие на градската инфраструктура и транспорт.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение до Общинския съвет за кандидатстване с партньорска проектна идея по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Проектът, озаглавен „Интегрирано развитие на булевардната инфраструктура и градския транспорт в град Русе“, е насочен към подобряване на градската среда и обществените транспортни услуги.

Според документацията, предложена от кмета, проектът се вписва в Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 година. Тази инициатива има за цел да подкрепя изпълнението на териториални стратегии за развитието на десетте големи градски общини в България, включително Русе.

Основни компоненти на проекта

Проектната идея, разработена съвместно с „Общински транспорт Русе“ ЕАД, включва четири основни мерки с общ индикативен бюджет в размер на 25 578 087,71 лева. Те са:

  1. Закупуване на електрически автобуси и инсталиране на зарядни станции – Тази мярка е насочена към модернизиране на градския транспорт чрез внедряване на екологично чисти превозни средства. Отговорен партньор за тази дейност е „Общински транспорт Русе“ ЕАД.

  2. Обновяване на автобусните спирки – Община Русе ще отговаря за обновяването на автобусните спирки, което ще подобри условията за пътниците и ще повиши комфорта при пътуване.

  3. Рехабилитация на булевард „Тутракан“ – Тази мярка включва основен ремонт на един от ключовите булеварди в града, което ще подобри инфраструктурата и ще улесни движението в района. Отговорен партньор е Община Русе.

  4. Закупуване и монтаж на филтърни кубове за борба с фините прахови частици (ФПЧ) – Това нововъведение е насочено към подобряване на качеството на въздуха в градските зони, особено на натоварените кръстовища. Отговорен партньор за тази мярка е Община Русе.

Стратегическа важност и цели

Кметът Милков подчерта, че планираните дейности в рамките на проекта са взаимно допълващи се и че липсата на която и да е от мерките би довела до непълна реализация на проектната цел. Това, от своя страна, би затруднило изпълнението на ключовите стратегически документи на общината, като Плана за интегрирано развитие на Община Русе 2021-2027 година и Плана за устойчива градска мобилност 2016-2026 година.

Решение на Общинския съвет

Съгласно чл. 63, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, кметът Милков предлага на съветниците да приемат следното решение:

  1. Общинският съвет дава съгласие Община Русе да извърши необходимите действия за подготовка и изпълнение на проектната идея „Интегрирано развитие на булевардната инфраструктура и градския транспорт в град Русе“, заедно с „Общински транспорт Русе“ ЕАД.
  2. Одобрява сключеното Споразумение за партньорство между Община Русе и „Общински транспорт Русе“ ЕАД.
  3. Възлага на кмета на Община Русе и на изпълнителния директор на „Общински транспорт Русе“ ЕАД да извършат всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на т. 1 и 2.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    13
    Филипов
    Педал
  • 4
    12
    П.М.
    И от тук си чакам комисиона. Да има за евентуална следваща сватба и издръжка, че както е тръгнало не се знае.
  • 0
    11
    Хайде пак!
    Всеки кмет с нови спирки - коя от коя по-несъобразни функционално. Джуджето ги смени, сложи си в джобчето паричките и духна към Гърция. Сега Пенчовия ред дошъл...Абе, хора! Не ни правете на идиоти! Въведете КОНТРОЛ и ред при опазване на общинската собственост и обществения ред! !! То е по- трудно от трошетето на европейски обществени пари, да!!!
  • 2
    10
    Филан кишията
    Ма то с помощта на герб избраха менчо. Вижте резултати от парл изб и сметката излиза. Ай ся да не се прайм, че менчо не е кукла на конци...
  • 9
    9
    Откровено казано
    Чии интереси обслужвате и колко процента е мизата? Народът не е чак толкова прозззззз, за какъвто си го мислите.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари