Клаус Йоханис оттегли кандидатурата си за ръководител на НАТО

1
Румънският президент не желае да оглави алианса
Румънският президент не желае да оглави алианса Снимка: Клаус Йоханис / Facebook

Румънският президент не желае да оглави алианса

Румънският президент Клаус Йоханис се оттегли от надпреварата за следващ генерален секретар на НАТО, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

По този начин нидерландският министър-председател Марк Рюте остана единственият кандидат за ръководната позиция в алианса.

Очаква се 57-годишният Рюте да бъде официално посочен от 32-те държави от НАТО през следващите дни и да поеме поста, когато мандатът на сегашния ръководител Йенс Столтенберг изтече на 1 октомври.

Назначението на Рюте ще дойде в деликатен момент за алианса. Войната на Русия в Украйна се проточва, а Доналд Тръмп се бори да си върне президентския пост в САЩ през ноември.

След като миналата година предяви претенциите си за поста, твърдо подкрепящият Украйна Рюте бързо спечели подкрепата на САЩ, Великобритания, Франция и Германия.

Той обаче трябваше да използва всички дипломатически умения, натрупани по време на почти 14-годишното управление на Нидерландия, за да спечели противниците на назначението му, водени от Турция и Унгария.

Рюте преодоля съпротивата на Турция с посещение в Истанбул през април, а на срещата на върха на ЕС тази седмица най-накрая сключи споразумение с унгарския премиер Виктор Орбан.
Последният спорен момент остана Йоханис, чиято изненадваща кандидатура разбуни съюзниците, които се надяваха на безпроблемно назначение на Рюте преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

На 20 юни Съветът за сигурност на Румъния обяви, че Йоханис официално се е оттеглил и че страната подкрепя Рюте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Познатите
    Курвенски номера като на ГРОБ в Русе - изсуленият арменец се оттегли, за да може на мама нежното педерастче да стане дупетат, р-р-р-ръйш ли!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари