Кирил Петков: Има голям риск Пеевски да не влезе в НС

1
Делян Пеевски обикаля България защото защото е неуверен
Делян Пеевски обикаля България защото защото е неуверен Снимка: БНТ

Делян Пеевски обикаля България защото защото е неуверен

Политическото напрежение се покачва в навечерието на парламентарните избори, като лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) отправят остри критики към опонентите си. В интервю за Българската национална телевизия (БНТ), съпредседателят на ПП Кирил Петков изрази съмнения относно шансовете на Делян Пеевски да влезе в следващото Народно събрание.

"Делян Пеевски обикаля България не защото е уверен, а защото е неуверен. Има голям риск той да не влезе в парламента", заяви Петков пред националната телевизия. Той добави: "Делян Пеевски се разхожда напред-назад все едно, че гарантирано ще влезе в парламента. Аз пък се съмнявам, че ще влезе."

Петков подчерта, че дори и двете формации на Движението за права и свободи (ДПС) да преминат избирателната бариера, коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) няма да си сътрудничи с Пеевски. Причината за това, според Петков, не е в реториката на Пеевски, а в неговото отношение към антикорупционното законодателство.

Асен Василев, другият съпредседател на ПП, повдигна въпроса за включването на Пеевски в списъка "Магнитски" на Съединените американски щати. Според Василев, процесът по включване в този списък отнема между 12 и 18 месеца, което предполага, че подготовката е започнала още по време на третото правителство на Бойко Борисов.

"Пеевски бе обявен през юни 2021 година. Тоест процедурата е задействана най-рано в края на 2019 година, когато е правителството Борисов 3. До това правителство САЩ са подали искания за документи, свързани с Пеевски. Мислите ли, че Борисов не е знаел? И че не е уведомил Пеевски?", попита риторично Василев в ефира на БНТ.

В отделно изявление, Кирил Петков очерта визията на ПП за бъдещо управление, вдъхновено от модели, прилагани в Италия и Франция. Той предложи идеята за "равноотдалечен от партиите премиер, експерт, с обществено доверие, който да припознава основните политики в програмата ни". Петков подчерта, че партията му не държи на определени министерски постове или на поста министър-председател.

Относно управлението на коалицията ПП-ДБ през последните девет месеца, Петков призна за допуснати грешки, но подчерта: "Не направихме едно решение, което да е функция на страх или на корупция. Да, направили сме няколко грешки, но винаги мотивацията ни беше – това е нашата визия за България напред, ние действаме и с хората, с които не можем да продължим, спираме да работим."

Петков критикува и партия ГЕРБ за неспазване на споразумението за антикорупционни политики и реформи по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Той намекна, че липсата на конкретни срокове в това споразумение е довела до неговото неизпълнение.

Тези изявления идват в момент на засилено политическо напрежение и подчертават дълбоките разделения между основните политически сили в страната. Предстоящите избори се очертават като решаващи за бъдещето на България и за посоката на нейното развитие в следващите години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    русенец
    аз пък се съмнявам, че ПРОСТо Киро ще влезе в парламента. А в Русе ДБ пак ще прекара ПП и в Русе отново ще останат без депутат. И отново ни натресоха софиянец за одач на листата. Вече няколко избори е така, и после Мартинчо нищо не прави за града ни, а КПД на Белчев е нулево, да не кажа отрицателно
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари