Калин Сърменов: Няколко печеливши театри влачим на гърба си всички останали

0
Източването на средства от театрите в Разград и Смолян е резултат от дългогодишна безстопанственост
Източването на средства от театрите в Разград и Смолян е резултат от дългогодишна безстопанственост

Източването на средства от театрите в Разград и Смолян е резултат от дългогодишна безстопанственост

Дългогодишният директор на Сатиричния театър и известен актьор Калин Сърменов изрази остра критика към управлението на средствата в театралния сектор. В интервю за предаването "(О)позиция" на вестник СЕГА той коментира скорошните случаи на финансови злоупотреби в театрите на Разград и Смолян, определяйки ги като "сериозна безстопанственост".

"Тези два големи "удара", които направиха в Смолян и Разград, са продължение на неща, които се случват от години. Но никой министър досега, и никоя политическа среда, нямаше воля да застане и да каже - край, дотук. По ред съображения: секторът трябва да е тих, на сектора не трябва да се клати водата, раздаваме на всички по малко, за да има мир", заяви Сърменов.

Шефът на Сатирата подчерта, че всички контролни механизми са съсредоточени в Министерството на културата. Той обясни детайлно процеса на отчетност: "Ние, директорите, се отчитаме на министерството - независимо какво се случва, дали движение на пари или промяна на щата, ние уведомяваме Министерство на културата. За да се вземе решение за изразходване на средства, се минава през главен счетоводител, след това през директора, цялата информация с техните два подписа минава през личен състав, после това нещо отива в МК и оттам нататък министерството какво прави, е вече отделен въпрос".

Сърменов илюстрира проблема с липсата на финансова независимост, давайки пример със Сатиричния театър: "Институт с мащаба на Сатиричния театър няма сметка, с която да оперира на пазара. А ние сме на пазара - създаваме художествен продукт, представления, които изграждаме на принципа на пазарните взаимоотношения. Отивам например аз в магазина и казвам: "Добър ден, може ли да ми дадете малко дървен материал?" И те казват: "Да, струва толкова." И аз: добре, но трябва да ме изчакате малко, защото ние сме второстепенен разпоредител и т.н. А те ме гледат - добре, ама ние колко да обичаме Сатиричния театър? Като имате пари, тогава ще дойдете."

Според Сърменов, проблемът не е в недостига на средства в сектора, а в начина, по който те се разпределят и изразходват: "Няколко печеливши театъра влачим на гърба си всички останали".

Интервюто повдигна и други важни въпроси, свързани с бъдещето на българския театър, включително неговата дигитализация, нуждата от категоризация на театрите, както и необходимостта от оставки след скандала с източването на средства.

Тези разкрития хвърлят светлина върху сериозните проблеми в управлението на културните институции в България и подчертават необходимостта от по-строг контрол и прозрачност в разходването на публични средства в сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари