Какво е "петата болест" и как се разпространява

0
Най-често заболяването се проявява през късната зима и ранната пролет и се характеризира с обрив
Най-често заболяването се проявява през късната зима и ранната пролет и се характеризира с обрив Видео: NOVA

Най-често заболяването се проявява през късната зима и ранната пролет и се характеризира с обрив

"Петата болест" е вирусна инфекция, причинена от парвовирус B19, която засяга предимно деца на възраст между 4 и 10 години. Най-често заболяването се проявява през късната зима и ранната пролет, когато условията за разпространение на вируси са благоприятни. Въпреки че обикновено се счита за леко заболяване, е важно родителите и настойниците да бъдат информирани за симптомите и начините за предотвратяване на заразата.

Симптоми и разпознаване на заболяването

Петата болест се характеризира със специфичен яркочервен обрив по лицето, който често е описван като "напляскана буза". Обривът може да се разпространи и по тялото, обикновено по ръцете, краката и торса. Освен обрива, заразените деца могат да проявят симптоми, подобни на настинка, като леко повишена температура, главоболие и болки в гърлото. При възрастните, особено при жените, може да се наблюдават и ставни болки и подуване, които понякога продължават няколко седмици.

Разпространение и предаване на вируса

Парвовирус B19 се предава чрез дихателни капчици, когато заразеното лице кашля или киха. Инкубационният период на вируса е между 4 и 14 дни, като човек става заразен още преди появата на обрива. След като обривът се появи, рискът от заразяване значително намалява. Въпреки че петата болест е най-често срещана при деца, по-големи деца и възрастни също могат да се заразят.

История и произход на името "петата болест"

Името "петата болест" произлиза от класификацията на обривните заболявания при деца. Тази класификация включва морбили (първо място), скарлатина (второ място), рубеола (трето място), болестта на Дюк (четвърто място, но вече не се признава като отделно заболяване) и розеола (шесто място). Петата болест заема своето място в този списък като петото обривно заболяване.

Диагноза и лечение

Диагнозата на петата болест обикновено се поставя въз основа на клиничните симптоми и характерния обрив. В повечето случаи заболяването не изисква специфично лечение. Симптомите се облекчават с поддържаща грижа като почивка, хидратация и използване на антипиретици за понижаване на температурата, ако е необходимо. В редки случаи, при пациенти със слаба имунна система или хронични заболявания, може да се наложи по-интензивно лечение.

Превенция и хигиенни мерки

Превенцията на петата болест включва основни хигиенни мерки като редовно миене на ръцете и избягване на контакт с заразени лица. Въпреки че няма ваксина срещу парвовирус B19, поддържането на добра хигиена може значително да намали риска от разпространение на вируса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Идиотщини
    Децата се хранят с боклуци.Нужна им е игра на чист въздух и слънце.Трябва да спортуват.Трябва да хвърлят телефоните.Трябва им активна почивка на море и балкан.Грсдовете станаха сметища,а въздуха е болест.Родителиъе от прости че по прости.Имунитета спада.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари