Летището в Истанбул проверява пътници за маймунска шарка

0
Пътници от Африка се подлагат на скрининг
Пътници от Африка се подлагат на скрининг

Пътници от Африка се подлагат на скрининг

На международното летище Истанбул бяха въведени засилени мерки за контрол на пътниците, пристигащи от страни, където са регистрирани случаи на маймунска шарка. Според информацията, предоставена от TRT Хабер, специален фокус на контрола са пътниците от Демократична република Конго и още 11 африкански държави, които се считат за високорискови зони по отношение на заболяването.

От Генералната дирекция за сухопътните и морски граници, съвместно с Генералната дирекция по здравеопазване, активно осъществяват наблюдение и проверки на пътниците, пристигащи на летището. Тези мерки включват 24-часов контрол на пътниците, пристигащи от високорискови страни, сред които са Бурунди, Централноафриканската република, Камерун, Гана, Либерия, Нигерия, Кения, Кот Д'Ивоар и Южна Африка.

Допълнителен контрол за предпазване от разпространение

Д-р Айкут Йенер Кавак, главен лекар на Генералната здравна дирекция на международното летище Истанбул, обясни, че специално внимание се обръща на самолетите, пристигащи от Демократична република Конго. Още при пристигането екипи извършват проверки на пътниците, като ги разпитват за здравословното им състояние, наличието на температура и други симптоми, които могат да са свързани с маймунската шарка.

При пътници от останалите африкански държави, състоянието им се проследява онлайн и при съмнения за заболяването, те се изолират и подлагат на допълнителни медицински проверки“, обясни д-р Кавак.

Готовност за изолация и транспортиране на болни

Ако бъде установен случай на маймунска шарка сред пристигналите пътници, медицинските екипи на летището имат готовност незабавно да транспортират пациента до болници, с които има предварителни договорености за подобни ситуации. Също така, в случай на положителен резултат за болестта, информацията се предоставя на здравните власти в цялата страна, за да се вземат нужните мерки за предотвратяване на разпространението на заразата.

Мерките, които се прилагат на летището, са в пълно съответствие с изискванията на Световната здравна организация, която предупреди за риска от разпространение на маймунската шарка извън африканския континент.

Няма регистрирани случаи до момента

До момента на международното летище Истанбул няма регистрирани случаи на маймунска шарка сред пристигналите пътници. Според д-р Кавак, засега не се налага използването на защитни облекла и други предпазни средства от страна на здравните екипи. Въпреки това, контролът продължава с пълна сила, а мерките остават в сила до второ нареждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До 2:
    А-ха! Друго си е виШето образование! ******************** https://publications.uni-ruse.bg/author/mboneva
  • 1
    2
    #1:
    Тая Мирослава Бонева сериозно ли е главен асистент, преподавател във факултет "Бизнес и мениджмънт" в Русенския университет?!!!
  • 1
    1
    Ай, ай, ай!
    Летището в "Истанбул" ?!!! Или как тъпата „редакторка“ Мирослава ОТНОВО е сложила името на населено място в кавички!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари