Как забогатяват братя Симеонови?

1
Иваница и Стефан основават банка "Братя Симеонови" в Русе
Иваница и Стефан основават банка "Братя Симеонови" в Русе Снимка: Фонд на РИМ Русе

Иваница и Стефан основават банка "Братя Симеонови" в Русе

Братята Иваница и Стефан Симеонови, родени в Търново около 1850 година, се утвърждават като едни от най-успешните банкери и предприемачи в страната по време на ключови исторически периоди. Първоначално по-големият брат, Иваница, се мести в Русе и започва успешен бизнес с търговия на зърнени храни, като изкупува продукция от Северна България. Успехът на начинанието му дава основата на голямо състояние, но решаваща роля за бъдещото разрастване на семейния капитал има подкрепата, която получава чрез близки политически връзки.

Политически покровителства в бизнеса

След Освобождението през 1878 година, Иваница става член на Консервативната партия. През 1881 г., по време на режима на пълномощията, той е избран за кмет на Русе с подкрепата на княз Александър Батенберг. Тази длъжност му осигурява стабилни политически контакти, които в последствие му помагат да изгради финансово могъщество. Противниците му твърдят, че е злоупотребявал с властта си, като е вземал пари под масата и е осигурявал обществени поръчки за себе си и своите приближени.

По време на мандата си, Иваница значително увеличава бизнеса си, като инвестира в различни отрасли, включително тютюневата индустрия, а през 1895 година основава своя собствена цигарена фабрика в Русе.

Банка "Братя Симеонови" – финансова империя

С помощта на връзките си в Народното събрание, Иваница, заедно със своя брат Стефан, основава банката „Братя Симеонови“. Тази институция става ключов играч във финансовия сектор на България, обслужвайки държавни проекти и външни заеми, включително строителството на железопътни линии. С благоволението на министър-председателя Стефан Стамболов, братята Симеонови успяват да получат разрешение да обслужват плащанията по бюджета на страната.

През 1895 г. те печелят търг за строителството на железопътната линия София – Роман. Но условията на работа на строителите предизвикват сериозни критики – ниски заплати, лоши условия и тежък труд.

Политически и финансов крах

След падането на Стамболов от власт, банката на братята започва да изпитва трудности. След серия от неуспешни инвестиции и съдебни спорове с държавата, банката „Братя Симеонови“ обявява фалит. Опитът на Стефан Симеонов да възстанови вложените в железопътните проекти пари чрез съдебни дела завършва с неуспех.

Наследството на братята Симеонови

Въпреки финансовия крах, Иваница и Стефан Симеонови остават запомнени като значителни дарители за развитието на Русе. Те даряват 50 000 лева за строителството на Паметника на свободата в града и финансират редица културни и образователни инициативи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари