Как се харчат държавни пари за бижута и парфюми?

0
Скандал в Национална компания "Индустриални зони": Неправомерни разходи за луксозни стоки
Скандал в Национална компания "Индустриални зони": Неправомерни разходи за луксозни стоки Снимка: Национална компания Индустриални зони

Скандал в Национална компания "Индустриални зони": Неправомерни разходи за луксозни стоки

Журналистическо разследване разкри сериозни нарушения при използването на средства за представителни разходи в Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ). Таня Петрова, журналист от вестник "Сега", сподели шокиращи подробности в интервю за Българското национално радио (БНР).

Луксозни покупки вместо бизнес разходи

Според информацията, предоставена от Петрова, членовете на борда на директорите на НКИЗ са използвали средства, предназначени за представителни цели, за закупуване на лични вещи и луксозни стоки. Сред покупките се споменават бижута, парфюмерия, люлки и шезлонги - предмети, които трудно могат да бъдат оправдани като необходими за дейността на компанията.

Злоупотреба с представителни разходи

Петрова подчерта, че ръководството на НКИЗ е превърнало представителните разходи в своеобразна "добавка към заплатата". Тя обясни: "Тези хора са превърнали представителните разходи в една добавка към заплатата, а те не се полагат за всеки месец. Би следвало да се начисляват, когато има поводи."

Значителни суми в неправилни ръце

Разкритията показват, че месечните лимити за представителни разходи са били значителни:

  • 1500 лева за изпълнителния директор
  • 500 лева за всеки член на борда на директорите

Системен проблем в управлението на държавни средства

Журналистката изрази тревога относно отношението към държавното имущество: "Тази история показва едно отношение към държавното имущество като към бащиния." Тя свърза случая с НКИЗ с други подобни инциденти, включително скорошния скандал с кметицата на Козлодуй, която е изхарчила 50 000 лева за козметични процедури.

Законодателни пропуски и липса на отговорност

Петрова посочи два ключови проблема: Законодателни пропуски: "Законите се пишат така, че да позволяват вратички и заобиколни пътища по прилагането им." и липса на последствия: "Другото е, че няма никакво възмездие."

Обществена апатия към корупцията

Журналистката изрази загриженост относно липсата на обществена реакция срещу подобни злоупотреби: "Като проблем Петрова отчете натрупала се "естествена търпимост на обществото към подобни безобразия"."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари