Драстични нарушения: Държавно дружество пилее средства за златни бижута и козметика

0
Ръководители на НКИЗ са обвинени в неправомерно харчене на над 100 000 лева
Ръководители на НКИЗ са обвинени в неправомерно харчене на над 100 000 лева Снимка: "Национална компания индустриални зони" / Facebook

Финансов скандал разтърсва "Национална компания индустриални зони"

Драстични нарушения: Държавно дружество пилее средства за покупка на златни бижута, парфюми и козметика.

Финансова инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) разкри сериозни нарушения в използването на представителните разходи в "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ) - държавно дружество под шапката на Министерството на икономиката. Проверката обхваща периода от юни 2019 година до юли 2023 година и показва системни злоупотреби от страна на членовете на борда на директорите, информира вестник СЕГА.

Луксозни покупки вместо легитимни разходи

Инспекторите установиха, че значителна част от средствата, предназначени за представителни цели, са били използвани за закупуване на лични вещи и луксозни стоки. Сред неправомерните покупки се открояват златни изделия, парфюми, козметика, домашни потреби и посуда. Тези разходи грубо нарушават регламентите за допустимо използване на представителни средства.

Драстични нарушения в най-високите етажи на управление

Най-фрапиращите нарушения са открити при изпълнителния директор на компанията. Въпреки че името не се споменава изрично в доклада, става ясно, че става въпрос за лице с най-високи лимити за представителни разходи - 12 000 лева годишно през 2019 година, увеличени на 18 000 лева през следващата година. За целия период на проверката това лице е отчело 72 477 лева представителни разходи, от които 48 298 лева са определени като неправомерно изразходвани.

Масови злоупотреби сред ръководството

Проверката разкрива, че почти всички от 17-те членове на борда на директорите, заемали постове през разглеждания период, са допуснали нарушения. Някои от тях са изразходвали почти цялата си полагаема сума неправомерно. Например, член на борда е похарчил 7026 лева от общо 7407 лева представителни разходи за непозволени цели.

Фирмени средства - също обект на злоупотреба

Освен личните партиди на членовете на борда, проверката установява нередности и в разходите, направени от името на самото дружество. От общо 143 762 лева представителни разходи на фирмата, над 40% са проблемни. 50 586 лева са неправилно осчетоводени като разходи за рекламни материали, а 14 109 лева са похарчени за непозволени покупки като облекло, обувки и домашно оборудване.

Възстановяване на средства и последствия

По време на инспекцията, голяма част от неправомерно изразходваните суми - 109 220 лева, са били доброволно възстановени. За останалите 11 575 лева е ангажирана пълна имуществена отговорност. Въпреки тези нарушения, компанията е отчела печалба от 11.5 милиона лева за 2022 година, основно от продажба на имоти и права.

Системен проблем в държавната администрация

Докладът на АДФИ показва, че проблемът със злоупотребите не се ограничава само до НКИЗ. Само за третото тримесечие на 2023 година са установени 220 нарушения и са съставени 180 акта за административни нарушения в различни държавни и общински структури. Това показва, че въпреки честата смяна на управленските екипи, проблемите със спазването на законодателството в областта на обществените поръчки и финансовото управление продължават да съществуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Аз
    Защо го прикриват управителя разсипник?Нека го видим всички за назидание и да върне попиляните народни средства.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари