Как да запазим ширата сладка?

0
Ширата - здравословната алтернатива на алкохолното вино
Ширата - здравословната алтернатива на алкохолното вино

Ширата - здравословната алтернатива на алкохолното вино

В навечерието на гроздобера, все повече хора се интересуват как да съхранят вкуса на прясното грозде през цялата година. Ширата, известна още като безалкохолно вино, е отличен начин да се насладим на благотворното влияние на гроздето дълго след като е отминал сезонът му.

Ширата представлява прясно изстискан гроздов сок, получен от гроздовата мъст, при който е предотвратена възможността за алкохолна ферментация. Тази напитка е не само вкусна, но и изключително полезна за организма.

Богата на лесноусвоими захари, ширата е отличен източник на енергия за мускулите и сърцето. Тя се препоръчва за възстановяване на слаби и изтощени организми. Освен това, напитката има лечебни свойства при редица заболявания - сърдечни, бъбречни, чернодробни, както и при различни видове отравяния.

За да запазим ширата сладка за по-дълго време, е необходимо да предотвратим естествените процеси на ферментация. Това може да се постигне по два начина - чрез добавяне на натриев бензоат или чрез пастьоризация.

При приготвянето на шира се препоръчва използването на грозде с умерена захарност - около 17-18%.

Процесът включва няколко важни стъпки:

  1. Измиване на гроздето
  2. Изстискване на сока
  3. Избистряне с помощта на 6-процентова серниста киселина (1 грам на литър сок)
  4. Изчакване 24 часа за избистряне
  5. Стабилизиране на ширата

За стабилизиране на ширата има два метода:

  • Добавяне на натриев бензоат (0.8-1 грам на литър мъст)
  • Пастьоризация при температура 75 градуса по Целзий

Чрез тези методи можем да запазим сладкия вкус и полезните свойства на ширата за по-дълъг период, позволявайки ни да се наслаждаваме на тази традиционна българска напитка през цялата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари