Как да се предпазим при гръмотевична буря в планината?

0
Съветите на Красен Георгиев за безопасен излет в планината
Съветите на Красен Георгиев за безопасен излет в планината Видео: NOVA

Съветите на Красен Георгиев за безопасен излет в планината

През месец юли Планинската спасителна служба отчете 14 спасителни акции в планините на България. В една от последните акции, проведена в Стара планина, участват 15 спасители от отряда в Троян. Летният сезон е в разгара си, но той носи и своите опасности, особено в планинските райони, където бурите могат да бъдат непредвидими и опасни. Как да се подготвим за безопасен излет в планината и какво да направим, ако бъдем изненадани от буря? На тези въпроси отговаря Красен Георгиев, представител на Планинската спасителна служба.

Подготовка за излет в планината

Преди да се отправим на планински преход, е изключително важно да се информираме за метеорологичната обстановка. „Има няколко неща, които трябва да се направят преди да се тръгне на излет в планината. Първо трябва да проверим няколко сайта за метеообстановката - изобщо да тръгваме или не. Хубаво е да сондираме мнение от няколко места”, подчертава Георгиев.

Той съветва да бъдем винаги подготвени с подходяща екипировка, която включва правилни обувки, топли дрехи, раница, достатъчно вода, зареден телефон и малко храна. Телефонът е особено важен, тъй като може да се окаже спасителен маяк в случай на извънредна ситуация. Затова е препоръчително да пестим батерията му и да не го използваме като основно навигационно средство.

Как да се предпазим от гръмотевична буря

Ако все пак попаднем в гръмотевична буря в планината, най-важното е да знаем как да се защитим. „Ако се окажем в гръмотевична буря, трябва да избягваме открити места, площи, ръбове, била на планините. Да избягваме остри върхове, открити или отделно стърчащи дървета, далекопроводи и дори водни площи - било то реки, езера, защото те привличат гръмотевиците и мълниите”, съветва Красен Георгиев.

Най-безопасното място при такава ситуация е в долина, далеч от водни обекти и метални конструкции. Също така, трябва да се избягва събирането на хора в големи групи, тъй като това увеличава риска от привличане на мълнии. В случай на буря, е най-добре да се прикрием в естествени укрития като пещери или защитни скални образувания, ако такива са налични.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари