Как да разпознаем симптомите на топлинния удар?

0
Лекари от УМБАЛ "Канев" в Русе дадоха здравословни съвети
Лекари от УМБАЛ "Канев" в Русе дадоха здравословни съвети

Лекари от УМБАЛ "Канев" в Русе дадоха здравословни съвети

Според метеоролозите днес в по-голямата част от страната ще бъдат измерени най-високите температури, което не означава, че идва краят на горещините. Лятото продължава да носи рискове за здравето, като един от най-сериозните е топлинният удар. Това състояние изисква спешна медицинска помощ и може да бъде животозастрашаващо, алармираха от УМБАЛ "Канев" в Русе и дадоха здравословни съвети.

Как да разпознаем симптомите на топлинния удар?

Топлинният удар възниква, когато тялото прегрее до опасни нива, обикновено вследствие на продължително излагане на високи температури или физическо натоварване в гореща среда. Основните симптоми включват висока телесна температура над 40°C, суха и гореща кожа поради спирането на потенето, учестен пулс и силно сърцебиене. Освен това, човек може да изпита затруднено и учестено дишане, замаяност, главоболие, обърканост, дезориентация, агресивност, гърчове и в крайни случаи загуба на съзнание. Гаденето и повръщането също са чести симптоми.

Какво причинява топлинния удар?

Основните причини за топлинния удар са продължителното излагане на високи температури, особено при висока влажност, интензивната физическа активност в гореща среда и недостатъчната хидратация. Липсата на достатъчно течности може да влоши състоянието и да ускори появата на топлинния удар.

Кои са рисковите фактори?

Някои групи от хора са по-податливи на топлинен удар. Децата и възрастните хора са особено уязвими, както и хората с хронични заболявания като сърдечни, белодробни или бъбречни проблеми. Консумацията на алкохол също може да намали способността на тялото да се охлади и да увеличи риска от топлинен удар.

Как да се предпазим от топлинен удар?

За да се предпазим от топлинен удар, трябва да избягваме прекомерната топлина, като останем на сянка или в климатизирани помещения по време на най-горещите часове на деня. Важно е да пием много вода и да избягваме напитки, които могат да доведат до дехидратация, като алкохол и кофеинови напитки. Леките и светли дрехи, които позволяват на тялото да диша, също са препоръчителни. Ако се налага да работим или тренираме на открито в горещо време, трябва да правим чести почивки.

Какво да направим при съмнение за топлинен удар?

При съмнение за топлинен удар е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ. Докато чакаме медицинския екип, трябва да преместим човека на хладно място, да махнем излишните дрехи и да започнем да го охлаждаме с хладка вода, вентилатор или ледени пакети (поставени под мишниците, в слабините и на шията). Ако пострадалият е в съзнание и може да пие, трябва да му дадем вода, но не много наведнъж.

Топлинният удар е спешно медицинско състояние, което изисква бърза реакция, за да се избегнат сериозни усложнения. Погрижете се за себе си и за близките си през горещите дни, за да избегнете опасността.

Вижте и Справяне с опасните горещини: Полезни съвети от УМБАЛ "Канев"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари