Лекар: Да се пие около 2-2,5 литра вода на ден в жегите

0
Съветите на д-р Владимир Пандев за хидратация и избягване на топлинен удар при опасно високи температури
Съветите на д-р Владимир Пандев за хидратация и избягване на топлинен удар при опасно високи температури

Съветите на д-р Владимир Пандев за хидратация и избягване на топлинен удар при опасно високи температури

В 10 области на страната е в сила оранжев код за опасно горещо време, като се очаква температурите да достигнат до 40 градуса на сянка. Високите температури представляват сериозна заплаха за здравето, особено за хората, които не вземат необходимите предпазни мерки.

Експертите предупреждават, че в такива условия е от съществено значение да се обърне внимание на хидратацията на тялото. Лекарите препоръчват да се следи за признаците на дехидратация, която може да настъпи бързо в горещините. „Самият организъм ни подсказва, когато имаме проблем с хидратацията. Започват проблеми с виждането – то става по-замъглено, имаме проблеми със съзнанието, започваме да мислим малко по-трудно, изпотяването е по-слабо. Всичко това са симптоми, които трябва да ни наведат на мисълта, че губим течности“, споделя д-р Владимир Пандев.

Според него, науката препоръчва дневно да се приемат между 2 и 2,5 литра вода, като количеството зависи от възрастта и телесната маса. Децата, например, губят вода по-бързо и трябва да се хидратират с количество между 35 и 40 мл на килограм телесна маса.

Горещините също така оказват влияние върху здравето на сърдечно-съдовата система. „При горещините човек отделя повече вода и кръвното налягане се стабилизира. Хората, които боледуват от сърдечно-съдови заболявания през този период, се чувстват добре. По-малко са инфарктите, както и хипертоничните кризи в сравнение със зимните периоди“, пояснява д-р Пандев.

Добрата новина е, че случаите на топлинен удар са намалели, което д-р Пандев приписва на повишената култура на хората относно справянето с жегите. Въпреки това, лекарят предупреждава за други рискове, свързани с горещото време – увеличаване на случаите на травматизъм, алергии, ухапвания от насекоми като пчели и оси, както и зачестяване на вирусните заболявания. „Много хора се оплакват от кашлица, температура и болки в гърлото“, допълва д-р Пандев.

Освен приемането на вода, лекарите съветват да се консумират и сокове от плодове и зеленчуци, богати на вода, като се избягват сладките напитки, които могат да увеличат отделянето на топлина в тялото.

Предстоят още няколко дни с високи температури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари