21 юли е бил най-горещият ден в историята

0
Средната глобална температура на въздуха на 21 юли достигна 17,09 градуса по Целзий
Средната глобална температура на въздуха на 21 юли достигна 17,09 градуса по Целзий

Средната глобална температура на въздуха на 21 юли достигна 17,09 градуса по Целзий

На 21 юли 2024 година беше регистриран най-горещият ден в световен мащаб откакто се води статистика, съобщи агенция "Ройтерс".

Данните, предоставени от Службата за климатични промени на Европейския съюз "Коперник", са предварителни, но показват тревожна тенденция за глобалното затопляне.

Средната глобална температура на въздуха на 21 юли достигна 17,09 градуса по Целзий. Тази стойност малко надминава предишния рекорд, регистриран през юли миналата година, когато температурата достигна 17,08 градуса по Целзий.

Горещи вълни и пожари

Изминалата седмица се характеризираше с интензивни горещи вълни, които причиниха множество пожари на обширни територии в САЩ, Европа и Русия. Тези екстремни климатични условия подчертават нарастващото въздействие на климатичните промени върху нашата планета.

Исторически данни и климатични промени

Рекордната средна дневна температура, отчетена на 21 юли, е потвърдена от Службата за климатични промени на ЕС "Коперник". Статистиката, на чиято база стъпват специалистите, датира от 1940 година насам, което прави настоящия рекорд още по-значим.

Миналата година, от 3 до 6 юли, четири поредни дни температурата беше по-висока от средната стойност. Учените посочват, че тези явления са следствие от климатичните промени, предизвикани от използването на изкопаеми горива. Това доведе до екстремни горещини в Северното полукълбо.

Непрекъснато покачване на температурите

От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата от 1940 година, когато започва да се прави статистика за температурите на въздуха. Тази тенденция продължава да предизвиква безпокойство сред учените и обществеността.

Прогнози за бъдещето

Някои учени предполагат, че 2024 година може да се окаже най-горещата година откакто се събират данни за температурите по света. Това се дължи както на климатичните промени, така и на природното явление Ел Ниньо, което приключи през април тази година. Комбинацията от тези два фактора доведе до още по-високи температури през 2023 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари