Как България помага на Великобритания в борбата с трафика на мигранти

1
Контрабандни надуваеми лодки задържаха митничари на "Капитан Андреево"
Контрабандни надуваеми лодки задържаха митничари на "Капитан Андреево" Снимка: Агенция "Митници"

Съвместна операция спира стотици лодки за нелегално пресичане на Ламанша

България и Великобритания обединяват усилия в борбата срещу трафика на мигранти.

Мащабна съвместна операция на българските и британските власти доведе до конфискуване на стотици надуваеми лодки, двигатели и друго оборудване, използвано за нелегално превозване на мигранти през Ламанша, се казва в статия на „Дейли Мейл“.

В рамките на 12-месечно сътрудничество между Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (NCA), британските Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи, както и българската Национална агенция "Митници" и Гранична полиция, бяха извършени 33 отделни залавяния.

Конфискуваното оборудване включва 125 надуваеми лодки, 128 двигателя, 300 гумени пръстена и над 700 помпи. Според експертите по правоприлагане, тези изземвания ще лишат престъпните мрежи от потенциални печалби в размер на около 16,6 милиона паунда.

Ключова роля в операцията изигра граничният пункт "Капитан Андреево" в Южна България - една от най-натоварените сухопътни граници в Европа и основна цел на трафикантите. Там бе проведено съвместно учение, по време на което служители от двете страни извършиха обучение и претърсвания на превозни средства с помощта на кучета и специализирано оборудване.

Георги Господинов, началник на митницата на Граничен контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", коментира: "Съвместните учения с партньорите от британските правоприлагащи органи са изключително важни за нас. Споделянето на добри практики е гаранция за добри резултати в ефективното справяне с контрабандните канали и нелегалния трафик на хора".

Британският министър по въпросите на граничната сигурност и убежището, Анджела Игъл, приветства резултатите от операцията: "Тази работа показва какво може да се постигне чрез международно сътрудничество, за да се преследват престъпните банди за контрабанда, които печелят милиони от пресичане на море с малки лодки. Нашето командване за гранична сигурност ще ускори тези усилия, като разположи следователи в цяла Европа и предостави допълнителни ресурси в подкрепа на подобни операции".

Ейдриън Матюс, директор на отдела за разузнаване на NCA, подчерта важността на България в борбата с трафика на мигранти: "България е ключово място по маршрута за снабдяване на престъпните мрежи за контрабанда на хора, които участват в организирането на опасни преходи с лодки през Ламанша. Изземването на това оборудване, преди то да достигне до тях, не само нарушава дейността им и намалява печалбите им, но и предотвратява използването на тези смъртоносни лодки и двигатели с недостатъчна мощност в морето, където животът е изложен на риск".

Операцията е част от по-широките усилия на британското правителство за справяне с незаконната миграция. След отказа от плана за депортиране на мигранти в Руанда, новото лейбъристко правителство обеща решителни действия срещу бандите за трафик на хора.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър обяви, че 75 милиона паунда ще бъдат инвестирани в увеличаване на броя на служителите по сигурността на границите и подобряване на технологиите за наблюдение. Създава се и ново Командване за гранична сигурност, което ще ускори разследванията и ще увеличи вероятността за успешно съдебно преследване на трафикантите.

Въпреки тези мерки, предизвикателствата остават. Най-големият брой мигранти, пристигнали за един ден във Великобритания тази година, е 882 души в 15 лодки на 18 юни. Премиерът Киър Стармър и френският президент Еманюел Макрон обещаха засилено сътрудничество за справяне с кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари