ГДБОП разби престъпна мрежа за трафик на мигранти

0

Престъпната група е транспортирала мигранти от турско-българската граница до места за временно настаняване в района на София

Мащабна международна операция разби престъпна мрежа за трафик на мигранти.

В резултат на съвместни усилия между българските правоохранителни органи и Европол, на 19 септември 2024 година беше проведена мащабна операция срещу организирана престъпна група, специализирана в трафика на мигранти. Операцията е плод на дългосрочно разследване, започнало в началото на 2023 година, когато българските власти за първи път попаднаха на следите на нелегално прекарани мигранти от тази мрежа.

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) проведоха съвместни действия с подкрепата на Европол, както и с участието на гръцки и румънски колеги. Операцията е част от дейността на регионална оперативна група, създадена специално за разследване на мрежи за контрабанда на мигранти, използващи България като транзитна страна.

В хода на разследването е разкрита сложна престъпна схема за трафик на мигранти, простираща се от Турция през България и Сърбия към Западна и Южна Европа. Установено е, че ключови фигури в мрежата са български, румънски и сирийски граждани, които са координирали дейностите по контрабанда и са поддържали връзки с престъпни групи в Турция, Гърция и други страни по маршрута.

Според данните от разследването, престъпната група е транспортирала мигранти от турско-българската граница до места за временно настаняване в района на София. След кратък престой в столицата, мигрантите са били превозвани до българо-сръбската граница. За тази "услуга" всеки мигрант е трябвало да заплати между 3000 и 5000 евро, които са били депозирани предварително в Истанбул.

Престъпната група е използвала различни превозни средства за транспортиране на мигрантите - от леки автомобили и микробуси до товарни камиони. В стремежа си да максимизират печалбите, трафикантите са поемали огромни рискове. В един от разкритите случаи е бил засечен камион, превозващ 150 мигранти, управляван с висока скорост, застрашавайки живота както на пътниците, така и на другите участници в движението.

В резултат на операцията са установени десет участници в престъпната схема. Осем от тях са задържани и им са повдигнати обвинения, докато останалите двама са обявени за общодържавно издирване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари