Известни личности отдават почит на Ален Делон

3
Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите, заяви Клаудия Кардинале
Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите, заяви Клаудия Кардинале Снимка: ЕPA

Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите, заяви Клаудия Кардинале

Френският президент Еманюел Макрон, известни актьори, режисьори и близки приятели на Ален Делон отдават почит на един от най-значимите артисти в световното кино, който почина на 88-годишна възраст. Смъртта на легендарния актьор предизвика вълна от емоционални реакции, както сред колегите му, така и сред почитателите му по целия свят.

„Господин Клайн или Роко, Гепардът или Самураят, Ален Делон въплъти легендарни роли и накара света да мечтае. Предостави незабравимото си лице, за да преобърне живота ни с главата надолу“, написа президентът на Франция Еманюел Макрон в социалната мрежа "Екс". Той добави още, че Делон е бил „меланхоличен, популярен, потаен – повече от звезда: френски монумент“.

Бившият министър на културата Джак Ланг, който имаше дългогодишно приятелство с Делон, го нарече „принц на киното“ и сподели пред медиите, че тяхната връзка е била основана на силно доверие и близост, далеч надхвърлящи границите на актьорската професия. „Имахме много близко приятелство с голямо доверие“, подчерта Ланг в интервю за "Франс енфо".

Френският филмов продуцент Ален Терзиан също изрази своето уважение към Делон, като го определи като „последния от гигантите“, предаде "Асошиейтед прес". Терзиан, който е работил с Делон в няколко филмови проекта, отбеляза, че присъствието на актьора винаги е предизвиквало „почти мистично, почти религиозно уважение“.

Фондацията на Бриджит Бардо, посветена на защитата на животните, също не остана безучастна. В изявление, публикувано в социалните мрежи, фондацията отдаде почит на „един изключителен човек, незабравим творец и голям приятел на животните“. Делон бе близък приятел на Бриджит Бардо, която е дълбоко натъжена от загубата му. В изявлението се подчертава, че „губим ценен приятел и човек с голямо сърце“.

Италианската актриса Клаудия Кардинале, която партнира на Ален Делон в емблематичния филм "Гепардът", изрази скръбта си със символични думи: „Балът свърши. Танкреди отиде да танцува със звездите...“ - Танкреди е героят на Делон във филма на Лукино Висконти от 1963 година. В своето съобщение до "АФП", Кардинале подчерта силната си емоционална връзка с Делон и изрази съболезнованията си към неговото семейство и близки. „Per sempre tua (Завинаги твоя), Анджелика“, подписа се Кардинале, използвайки името на своята героиня от филма.

Легендата на френското кино

Ален Делон, роден през 1935 година в предградие на Париж, се превърна в символ на френското и световното кино. С кариера, обхващаща повече от шест десетилетия, той успя да въплъти разнообразни образи, които оставиха трайна следа в културната памет на поколения зрители. Сред най-запомнящите се негови роли са във филми като „Роко и неговите братя“, „Самураят“, „Господин Клайн“ и „Гепардът“, като последният спечели "Златна палма" на фестивала в Кан през 1963 година.

Смъртта на Ален Делон бележи края на епоха във френското кино, но неговото наследство ще продължи да живее чрез филмите и незабравимите му изпълнения. Отдавайки му почит, хората изразиха своята благодарност за това, че чрез изкуството си той е променил света и е оставил своя уникален отпечатък върху киното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Дарбата на актьора.
    Ще остане във филмите за поколенията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари